Pondělí 20. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve svých šedesáti sedmi letech nás opustil dlouholetý kolega a přítel František Schovajsa

Za doprovodu čestné jednotky a sirén hasičských vozů, se dnes v dopoledních hodinách rozloučili v areálu Lesního hřbitova ve Zlíně příslušníci Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje se svým dlouholetým kolegou a přítelem Františkem Schovajsou.

František věnoval službě u hasičského záchranného sboru téměř 40 let svého života.

V roce 1969 začínal jako požárník u tehdejšího Okresního útvaru požární ochrany Gottwaldov a svou pílí se vypracoval až na funkci velitele směny. Po ukončení studií na Střední odborné škole MV ve Frýdku-Místku v roce 1984 zastával funkci zástupce velitele útvaru tehdejšího okresu Gottwaldov.V roce 1992 se podílel na velení, v tehdejší době největšího, lesního požáru na vrcholu Komonec, jehož zdolání trvalo hasičům několik dnů a stálo zasahující mnoho fyzických a duševních sil. Své zkušenosti „zásahového hasičie“ pak využil jako vedoucí operačního střediska HZS okresu Zlín, které bylo zřízeno v roce 1995. I zde vykonával svou profesi svědomitě a příkladně pro ostatní. V roce 1997 postihla Moravu jedna z největších povodní v novodobé historii. V tomto období byl opět jedním z těch, kdo se zásadním způsobem podíleli na zvládání mimořádných událostí spojených s touto živelní katastrofou.Od vzniku nových krajů v roce 2001 až po ukončení profesionální kariéry zastával různé funkce na oddělení IZS. Řadu let působil též jako dlouholetý předák v odborové organizaci.

František svým aktivním přístupem k zadaným úkolům pomáhal zkvalitňovat požární ochranu nejen u profesionálních, ale i u dobrovolných hasičů. Velké poděkování mu také patří za jeho úsilí a podíl při vybudování operačního střediska okresu Zlín a realizaci plošného pokrytí jednotkami požární ochrany okresu Zlín a později celého Zlínského kraje.

Většina z nás znala Františka jako příslušníka loajálního s hasičským záchranným sborem, přísného, ale spravedlivého nadřízeného, člověka který uměl jít za svým cílem, ale i přátelského otevřeného kolegu, připraveného kdykoliv pomoci.

Františku, budeme na Vás stále vzpomínat a zůstanete navždy v našich srdcích.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet
Přiložené soubory
parte.pdf zobrazit online PDF 301 kB