Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dva lidé uhořeli při dopravní nehodě

Tragická nehoda zablokovala v úterý na celé dopoledne dálnici D2 na Bratislavu. Na 11. kilometru se převrátil kamión. Do něj narazilo auto, v němž při následném požáru uhořeli dva lidé. 12:40 hod. Aktualizováno včetně fotografií

K tragické dopravní nehodě vyjížděli hasiči dnes v noci na 11,5. kilometr dálnice D2 u Blučiny v okrese Brno-venkov. Ve směru na Bratislavu krátce po 3. hodině havaroval slovenský tahač SCANIA s návěsem. Návěs po nehodě zatarasil oba dva jízdní i odstavný pruh dálnice a částečně přesáhl také do rychlého jízdního pruhu v protisměru. Do návěsu narazilo vozidlo Volkswagen Golf ze Slovenska, v němž cestovali dva muži. Auto se přední částí zaklínilo pod návěs a po nárazu se vzňalo. Požár se rychle rozšířil také na návěs s nákladem plastových přepravek. Dvacetičtyřiletý řidič tahače se spolu s ostatními svědky nehody a projíždějícími motoristy snažil požár hasit a současně pomoci osádce Golfu. Řidič vozidla, muž ve věku okolo 25 let, byl na místě mrtev, jeho spolujezdec ve věku kolem 40 let komunikoval, ale zůstal v autě zaklíněn. Pokusy auto z pod návěsu vyprostit pomocí lana byly neúspěšné a muž v autě uhořel.

Událost byla operačnímu středisku HZS ohlášena ve 3:17 hodin. Při příjezdu hasičů na místo byla obě vozidla celá v plamenech, požár byl ve třetí ze čtyř fází hoření a k osádce osobního auta nebylo možné se dostat. Vzhledem ke značnému rozsahu požáru hasiči po vyčerpání zásob vody v cisternách zřídili kyvadlovou dopravu vody z nejbližších zdrojů v okolí. Oheň hasili vodou a smáčecí pěnou, na místě zasahovalo celkem osm jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů z Břeclavska a Brněnska. Požár se podařilo dostat pod kontrolu ve 4:05 hodin, likvidace a dohašování lokálních ohnisek pokračovaly do 5:30 hodin.

Dálnice byla ve směru na Bratislavu uzavřena, policisté dopravu odkláněli přes Blučinu do Hustopečí. V první fázi zásahu byla dálnice vhledem k nasazení požárních vozidel uzavřena i ve směru na Brno, ve 4:42 hodin byl v tomto směru zprovozněn pravý a odstavný pruh. Po likvidaci požáru a úklidu povrchu vozovky byla v 6:03 hodin dálnice ve směru na Brno otevřena v obou jízdních pruzích.

Místo nehody spolu s policisty prozkoumal soudní znalec. Po ukončení šetření a dokumentace hasiči v 7:38 hodin zahájili vyprošťování vraku osobního auta. Protože lanem a navijákem se vozidlo, zaklíněné pod návěsem, nepodařilo vyprostit, hasiči museli návěs zvednout jeřábem. V 8:40 hodin bylo osobní auto s pomocí jeřábu a lana s navijákem vyproštěno. Po rozstříhání střechy a bočních částí vraku hasiči v 9:32 hodin ukončili vyprošťování těl obou obětí nehody. Protože na zbytcích shořelého návěsu začalo znovu doutnat malé ohnisko, hasiči ho zlikvidovali. Místo zásahu pak v 10:10 hodin předali policistům a pracovníkům správy a údržby dálnice. Ti zajistí vyproštění havarovaného návěsu, odvoz vraku osobního auta a úklid vozovky.

Z dosavadních poznatků vyplývá, že osobní vozidlo VW Golf začalo hořet v důsledku dopravní nehody, totožnost obětí nehody HZS nemá k dispozici. Obě vozidla – tahač SCANIA s návěsem i osobní vozidlo Volkswagen Golf – mají registrační značky Slovenské republiky. Škoda způsobená požárem podle předběžného odhadu dosahuje dvou milionů korun.

por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

-wap-
Sdílet