Pondělí 20. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Festivalová sezóna se opět rozběhla a Královéhradečtí hasiči vyrazili na kontroly

Dne 2. 7. 2013 provedli příslušníci úseku prevence HZS Královéhradeckého kraje mimořádné tematické kontroly v areálu Festivalparku na letišti v Hradci Králové, kde probíhá od 2. do 5. 7. 2013 hudební festival Rock for People.

Kontroly byly, jako v minulých letech, zaměřeny na provozovatele stánků s rychlým občerstvením, tentokrát především na ty, kteří používají fritovací hrnce, popřípadě otevřenou olejovou lázeň.

Stánkaři letos mile překvapili, protože z 11 kontrolovaných subjektů, 10 bylo bez závad a pouze u jednoho byla zjištěna nedostatečná hasicí schopnost (5 A) přenosného hasicího přístroje, a zároveň nebyla provedena kontrola provozuschopnosti. Jelikož provozovatel odmítl na místě uhradit uloženou sankci, bude s dotyčným zahájeno správní řízení.

Zároveň bylo provozovatelům odpovězeno na několik dotazů a vysvětleno, že na trhu už existují i speciální hasicí přístroje určené přímo pro hašení hořících olejů.

Při neformální diskuzi se stánkaři opět zaznělo, že stánky, u kterých není otevřený oheň popřípadě žádné elektrické spotřebiče, nemusí být vybaveny přenosným hasicím přístrojem. V této souvislosti znovu připomínáme, že vyhláška č. 23/2008 Sb., o technických podmínkách požární ochrany staveb, ve znění pozdějších předpisů, která řeší vybavenost prodejních stánků přenosnými hasicími přístroji, nerozlišuje zda se ve stánku vyskytuje otevřený oheň nebo elektrické spotřebiče, ale mluví o prodejních stáncích:

„Prodejní stánek, který je stavbou podle zvláštního právního předpisu, musí být vybaven alespoň jedním přenosným hasicím přístrojem vodním nebo pěnovým s hasicí schopností nejméně 13A nebo přenosným hasicím přístrojem práškovým s hasicí schopností nejméně 21A“.

Vzhledem k dobré spolupráci s pořadateli podobných hudebních festivalů, leteckých dnů, apod., víme, že i oni do svých podmínek pro organizaci podobných akcí, popřípadě ke smlouvám pro stánkaře, dávají informaci, že stánky musí být vybaveny přenosnými hasicími přístroji.

Je vidět, že informovanost provozovatelů se každým rokem zlepšuje a ti své prodejní stánky vybavují předepsanými věcnými prostředky požární ochrany. I přes pozitivní zjištění na tomto festivalu, budou i v dalších měsících probíhat mimořádné kontroly akcí, kterých se účastní větší množství návštěvníků, a na kterých se budou stánky s občerstvením objevovat.

por. Ing. Lukáš Hřebačka

Sdílet