Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nový DA u hasičů Fulnek

V sobotu 13. 1. 2007 v odpoledních hodinách byl slavnostně předán do užívání nový dopravní automobil na podvozku Volkswagen Transporter jednotce Sboru dobrovolných hasičů města Fulneku (JPO II).

Slavnostní předání nového vozidla se uskutečnilo na výroční valné hromadě SDH města Fulneku, která se konala v budově hasičské stanice ve Fulneku za účasti představitelů města Fulnek Ing. Josefa Dubce – starosty města, Jaroslava Štekbauera – místostarosty města a Ing. Marie Homolové – vedoucí odboru vnitřních věcí.

Přítomní hosté poděkovali hasičům za významnou činnost pro město a jeho občany a popřáli mnoho ujetých kilometrů bez nehod a vždy šťastný návrat na základnu. Po ukončení jednacího programu se účastníci výroční valné hromady přesunuli před hasičskou stanici, kde starosta města Ing. Josef Dubec provedl slavnostní křest nového dopravního automobilu šampaňským.

Nové vozidlo v ceně 722 000,– Kč bylo pořízeno z finančních prostředků města Fulnek, a nahradilo tak doposud používaný dopravní automobil zn. Ford Transit, r. v. 1996, který byl převeden do vybavení jednotky Sboru dobrovolných hasičů Fulnek, místní část Jílovec (JPO V), a nahradil tak 49 let starou T 805. K vozidlu bude do JSDH Jílovec převeden i přívěsný vozík na přepravu PS 12, apod.

Na vybavení nového vozidla se finančně podílely firmy Jan Marek Vlkovice, VVM plus s.r.o. Fulnek, Lubomír Bendig – PYROKONTROL Nový Jičín a Miroslav Kratochvíl SEHAP-K Bílovec.

Výjezdová jednotka Sboru dobrovolných hasičů města Fulneku zasahovala v období 1.1.-31. 12. 2006 u 128 událostí a v současně době disponuje následující mobilní požární technikou:

CAS 32/T 815
CAS 32/T 148
AZ 30/Ifa W 50 L
DA/VW Transporter.
_____________­________________________­________________________­___________________

TTD vozidla:

Typ: Volkswagen Transporter 7HC,
Motor: 4 válcový, vznětový motor TDI, zdvihový objem 1 896 ccm,
Výkon motoru: 77 kW při 3 500 ot/min,
Max. točivý moment: 250 Nm při 2 000 ot/min,
Převodovka: 5-stupňová, manuální.

Vozidlo je vybaveno výstražným a rozhlasovým zařízením AZD 530A a vozidlovou radiostanicí Motorola GM 360. V přední části střechy vozidla je instalována světelná souprava (rampa) VNL 024F. Rampa je složena ze 2 zábleskových majáků, 2 výbojkových výstražných svítidel a reproduktoru 200 W. V zadní části střechy vozidla je instalován maják COMET B s dvojitým zábleskem. V přední masce vozu jsou instalována 2 záblesková výstražná světla Impact 4–1043 bílé barvy, s možností volby z několika zábleskových módů. Pro zvýšení bezpečnosti silničního provozu a zasahujících hasičů je na zadní části vozidla v prostoru nad zadními dveřmi instalována světelná alej A TC 1067 LED. Řada výstražných světel svým blikáním, které lze funkčním přepínačem směrovat dle potřeby, upozorňuje přijíždějící vozidla, kterým směrem je nutno překážku silničního provozu objíždět. Některé funkce jsou určeny ke znásobení varovného efektu. Bílé pruhy a nápisy na vozidle jsou reflexní – fólie 3M.

Vybavení vozidla:

- sada vakuových dlah
- lehátko
- krční límec – 2 ks
- VRVN 1
- PHP – 4 ks
- Alu kufr se zdravotnickým vybavením – 2 ks.
- ruční lanový naviják 2t
- řezač skel
- zachycovač airbagu volantu
- výstražné kužely – 3 ks
- závěsné zařízení 750 kg.

Vozidlo bude postupně dovybaveno dalšími technickými prostředky, v letošním roce bude zakoupen přívěsný vozík pro transport PS 12, člunu, apod.

Pavel Hurta, JSDH Fulnek

-wap-
Sdílet