Pondělí 20. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Děčín a jeho hasiči: Publikace mapuje historii děčínských hasičů v letech 1863 –2013

V průběhu června roku 2013 se na pultech knihkupectví objevila nová publikace „Děčín a jeho hasiči 1863 – 2003“, která byla vydána ke 150. výročí založení prvního hasičského sboru v Děčíně.

Kniha o 154 stranách mapuje počátky vzniku dobrovolného hasičstva, na který navazuje založení profesionálních hasičů. V současné době na území města Děčína působí čtyři jednotky dobrovolných hasičů: v Boleticích, Horním Žlebu, Křešicích a Starém Městě.


V knize se například dočtete, že díky velkému požáru, který v roce 1863 prakticky zničil celé centrum Benešova nad Ploučnicí, došlo k založení sboru dobrovolných hasičů.

Za zmínku stojí také to, že po požáru zámeckého mlýna v roce 1902 dal majitel děčínského velkostatku a místodržitel království českého hrabě František Thun-Hohenstein hasičům peníze na zřízení elektrického signálního zařízení od firmy Siemens-Halske, které umožňovalo spouštět poplach v jednotlivých částech města.


Od roku 1894 patřili zástupci hasičů do městské povodňové komise a uplatňovali se tak mnohem více při povodních. Do té doby nebyly povodňové zásahy příliš koordinované a hasiči pomáhali spíše tam, kam právě přijeli.

V knize nalezneme i několik velkých historických zásahů, u kterých hasiči zasahovali. Namátkou lze zmínit požár mostovky řetězového mostu přes Labe, který hasiče zaměstnal 8. července roku 1915, nebo požár přádelny Friedrichstbal u Františkova nad Ploučnicí z roku 1901.


Z novějších událostí lze bezpochyby připomenou povodně, které v roce 2002 zaplavily i centrální stanici v Děčíně. 


Historici Petr Joza, Jan Němec a sběratel Karel Potužník dokumentují ve své bohatě ilustrované publikaci (ISBN: 978–80–905025–4–3) vznik hasičských spolků na území současného města Děčína, cvičení a ostré zásahy jejich zásahových mužstev, jakož i vývoj jejich hasební techniky.

Plasticky je popsána i činnost děčínských hasičů v době nacistické okupace, poválečná proměna hasičů v požárníky a jejich zapojení do všeobjímající Národní fronty.

Autoři při sestavování práce využili archivní prameny, hasičské kroniky, dobový tisk i výpovědi pamětníků, kteří poskytli unikátní obrazový materiál.

Publikaci zakoupíte u děčínských knihkupců, v podmokelském archivu, či na stránkách internetových prodejců.

Sdílet