Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pravidelný páteční pořad Českého rozhlasu Ostrava o prevenci je na webu

První pořad byl odvysílán ve druhé polovině prosince 2006 a týkal se možných ohrožení ze zapálených svíček na adventních věncích (Advent), druhý, předsilvestrovský, byl zaměřen na bezpečné používání pyrotechnických pomůcek (Silvestr).

Na konci prosince loňského roku začala dlouhodobá spolupráce Českého rozhlasu Ostrava s oddělením prevence Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje. Jejím výsledkem je seriál zhruba pětiminutových pořadů s názvem Hasiči v akci – příběhy, které se nemusely stát, vysílaný pravidelně v pátek od 8:30 hodin a reprízovaný v sobotu ve 14:40.



Témata letošních pátečních dílů byla: zkrat v elektrické zásuvce (Elektroinstalace), olej na pánvi v kuchyni (Vaření v domácnosti), přenosná topidla (Topidla), požáry v kulturních zařízeních v plesové sezoně (Plesy) a požáry ve vícepodlažních budovách (Bytové domy). Další díly by se měly vysílat na vlnách Českého rozhlasu Ostrava minimálně do konce roku 2007.

Délka každého pořadu, kterým provází redaktor Martin Knitl, se pohybuje zhruba kolem pěti minut. Podle předem připraveného plánu se každý díl týká vždy jednoho konkrétního problému, který záchranáře pálí a o kterém by měli posluchači vědět co nejvíce.

Hasiči vyberou při přípravě jednoho dílu vždy jeden konkrétní zásah, který rozbor vybraného problému zahájí. Podrobnosti o zásahu řekne buď velitel zásahu, nebo zjišťovatel příčin požárů (tedy vyšetřovatel HZS MSK). Jako druhý hovoří pracovník oddělení prevence, který se zaměří na možnosti ochrany občanů před konkrétním nebezpečím.

Do přípravy jednotlivých dílů, které jsou natáčeny předem, se mohou také zapojit další hasiči, ať už vlastními podněty a zkušenostmi, nebo i podílem na nahrávání dílů.

Dosud natočené a odvysílané díly si mohou zájemci poslechnout přímo na webu Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje www.hzsmsk.cz. Na domácí stránce je vpravo nahoře odkaz v barevném obdélníku s červeným názvem Hasiči v akci. Druhou možností je přímo si zadat stránku s nahrávkami jednotlivých dílů na: webu HZSMSK.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-kaw-
Sdílet