Čtvrtek 2. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zasahovali u vodou zatopeného sklepa střední školy v Ostravě-Zábřehu

Hasiči vyjeli dnes, v neděli 7. července 2013, těsně před jednou hodinou odpolední k hlášenému zatopenému sklepu Střední školy uměleckých řemesel na ulici Gurťjevova v Ostravě-Zábřehu.

V 12:55 hodin obdrželo operační středisko hasičů (IBC) tísňové volání, že došlo k zatopení vodou sklepních prostor střední školy na ulici Gurťjevova v Ostravě-Zábřehu. Na místo byly ihned vyslány tři zásahové vozy jednotky HZS Moravskoslezského kraje ze stanice v Ostravě-Zábřehu.

Po příjezdu hasiči na místě zjistili, že došlo k prasknutí vodovodního řádu v nedalekém parku (cca 50 m od hlavního vchodu do školy). Dle sdělení velícího důstojníka, který se taktéž dostavil na místo, se jednalo o vodovodní řád s potrubím o průměru 500 mm.

„Malá řeka“ vody se valila z parku na ulici Gurťjevovova, kde zatopila sklepní prostory Střední školy a dále tekla po celé ulici. Hasiči provedli provizorní odklon (pomocí stavebního materiálu – dřevěných desek, tvárnic, fasádního polystyrenu a kbelíků) vodního toku tak, aby nedocházelo k dalšímu zatápění sklepů.

Pracovníci správce vodovodního řadu provedli uzavření přívodu vody. Hasiči poté provedli otevření kanálových vpustí, aby voda měla kam odtékat a započali s čerpáním sklepních prostor (vyčerpanou vodu odváděli pomocí hadic taktéž do kanalizace).

Sklepní prostory jsou poměrně rozsáhlé, dle odhadu velitele zásahu se jednalo o prostor o rozměrech cca 15 × 10 m, kdy vodní hladina dosáhla výšky asi 3 metrů. Hasiči také uzavřeli pomocí zábran z pásky chodník vedoucí okolo místa, kde voda z prasklého potrubí vystupovala na povrch, protože došlo k podemletí chodníku a hrozilo nebezpečí pro chodce..

Po vyčerpání vody se všechny vozy vrátily zpět na svou základnu. Celý zásah hasičů trval zhruba 3.5 hodiny.

por. Ing. Petr Holub
zastupující tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Sdílet