Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Mnichovicích se běžel první ročník soutěže v disciplínách TFA

V sobotu 6. července uspořádal místní Sbor dobrovolných hasičů na mnichovickém náměstí 1. ročník soutěže v disciplínách TFA pod názvem “Mnichovický železný hasič”.

Závodilo se ve dvou kategoriích:
A: Muži s použitím dýchacího přístroje
B: Ženy

Do soutěže na velmi náročné trati se přihlásilo 18 mužů a 6 žen. Kdo zná mnichovické náměstí, ví, že je situované ve svahu. Cestou do cíle bylo nutno překonat i mnoho schodišť.

Počasí přálo a obě soutěže byly divácky velmi atraktivní a i závodníci si přišli na své.

Kategorie A je vůbec nejtěžší variantou soutěží TFA. Hasiči absolvují trať v plné výstroji, která sama o sobě váží několik kilogramů. A navíc s nasazeným dýchacím přístrojem, který ztěžuje pohyb, omezuje prostorové vidění a navíc znamená pevně stanovenou zásobu vzduchu pro absolvování disciplín.

Soutěžilo se v disciplínách:

Roztažení dvou proudů (ženy jeden) B na vzdálenost cca 55m, smotání a uložení hadice B (ženy C), přemístění pneumatiky pomocí palice (ženy převalením), přemístění dvou kanystrů s vodou, překonání bariéry, vytažení na lešení dvou hadic B (ženy jedno C) smotaných do kotouče pomocí lana, přemístění figuríny o hmotnosti 80 kg a roztažení zavodněného C proudu.

Kategorie B byla rovněž divácky zajímavá, protože se jí účastnily hasičky. Jejich trať byla sice o něco lehčí, ale ne o moc, a i ony běžely s dýchacím přístrojem na zádech, jako zátěží.

Soutěž je součástí Středočeské ligy, což je seriál závodů TFA, který probíhá půl roku na devíti místech Středočeského kra­je.

A jak to v Mnichovicích dopadlo:

Muži – 1.Michal Strnad, 2.Josef Brabec a 3.Robin Bureš.

Ženy – 1.Jana Dvořáková, 2.Veronika Löblová, 3.Marcela Macháčková

Foto a text: Petr Hněvsa a Zdeněk Kozák

Sdílet