Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V obci Smilkov ve Středočeském kraji zasahovali hasiči u požáru velkokapacitního seníku, škoda je odhadnuta na 3 miliony

Dnes 8. července byl krátce po třinácté hodině na linku tísňového volání Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje oznámen požár seníku v areálu statku v obci Smilkov okres Benešov.

Na místo byla vyslána profesionální jednotka ze stanice Benešov a postupně dobrovolné jednotky Votice, Miličín, Bystřice, Nestupov, Smilkov, Heřmaničky, Ješetice, Jankov, Olbramovice, Budenín a Sedlec Prčice.

Po příjezdu hasičů na místo bylo zjištěno, že požár je v plném rozsahu a zasáhl seník o rozměrech 30 × 80 metrů. Hasiči se v první chvíli zaměřili pomocí dvou C proudů na ochlazování druhé budovy, která těsně sousedila se seníkem a nacházela se zde linka na výrobu pelet. Bylo proto nasazeno smáčedlo Fire ade 2000, jehož pomocí bylo dosaženo velmi rychlého ochlazení pláště budovy. Po příjezdu dalších jednotek na byla zorganizována doprava vody z místního rybníka na místo požáru.

Uvnitř objektu bylo uskladněno zhruba 600 balíků slisovaného sena a další seno je zde volně ložené. Po lokalizaci začali hasiči seno vyvážet manipulátorem na přilehlou louku, kde bylo dohašováno. V cca 19 hodin byl na místo povolán statik, který posoudil statiku budovy a doporučil veliteli zásahu některá opatření. Během noci byla ochlazována železná konstrukce seníku a ráno začali zaměstnanci opět vyvážet hořící balíky sena mimo objekt.

Při požáru nebyl nikdo zraněn, odhadovaná škoda vzniklá požárem je 3 miliony korun. Během zásahu bylo zajištěno občerstvení pro zasahující hasiče ve spolupráci s vedením obce.

Foto: stanice Benešov

Sdílet