Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Podnikoví dobrovolní hasiči z Veby Broumov převzali novou hasičskou cisternu Scania

Management textilní společnosti VEBA Broumov a.s. zakoupil podnikovým dobrovolným hasičům novou hasičskou cisternu CAS 20 Scania. Vůz, jehož technická úroveň a parametry překračují běžné vybavení hasičských sborů, 4. července v areálu Hotelu Veba v Broumově jednotka převzala k užívání.

V posledních pěti letech Veba provedla investice za 1,2 miliardy korun. Ty peníze někde jsou. Jsou ve strojích, v technologiích, v budovách, a ty je potřeba chránit. Požár není jediným rizikem, kterému čelíme, těch klimatických výkyvů je více. A právě zde je vaše role nezastupitelná, ocenil připravenost a nasazení podnikové jednotky dobrovolných hasičů generální ředitel společnosti Veby Josef Novák

Přeji vám i nám všem, abychom novou cisternu dobře užívali, aby nám byla co platná, ale hlavně při zdokonalování výcviku a při cvičeních nebo eventuelně při zásazích mimo firmu. Pokud cisterna zestárne nedotčená, tak to nebudeme považovat za zmařenou investici dodal Josef Novák

Následně Josef Novák předal klíče od vozu do rukou velitele jednotky Miroslava Gola, který jej pokřtil šampaňským. Po přípitku jednotky a všech pozvaných hostů vozidlo obklopil hlouček současných i bývalých hasičů, kteří si jej důkladně prohlédli. Někteří si na něj i vylezli.


První hasičský sbor na Broumovsku byl založen v roce 1874 ředitelem a vlastníkem firmy Benedikt Schroll a syn Josefem Schrollem jako tovární hasičský sbor v závodě v Olivětíně. Po založení tvořilo sbor 80 mužů – zaměstnanců továrny, na začátku 20. století se jejich počet blížil 150. Olivětínští hasiči měli od roku 1877 k dispozici skvěle vybavený hasičský dům se dvěma strážními místnostmi s 12 postelemi, nábytkem a obrazy, dvěma montážními místnostmi, prostorem pro stříkačku, skladem rekvizit, velitelským stanovištěm a kovovou lezeckou věží.

V celé historii sbor podnikových dobrovolných hasičů zasahoval nejen v továrně, ale pomáhal při požárech a jiných živelných pohromách v Broumově a přilehlých obcích. V současné době jsou všechny závodní jednotky spojeny a používají společný název Sbor dobrovolných hasičů Veba Broumov a.s.

René Herzán, nase.broumovsko­.cz

Sdílet