Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Čtvrtá letošní oběť požárů v Moravskoslezském kraji

Muž, který holdoval alkoholu, žil ve starším cihlovém domě se čtyřmi bytovými jednotkami na jedné z rýmařovských ulic. Kouř ucítil jeho soused v bytě nad ním zhruba hodinu po půlnoci a oznámil to Policii ČR. ILUSTRAČNÍ FOTO


Mrtvého muže našli profesionální hasiči při zásahu u požáru malého rozsahu v bytě v Rýmařově na Bruntálsku v noci na čtvrtek 15. 2. 2007. Je to letošní čtvrtá oběť požárů v Moravskoslezském kraji, ale na Bruntálsku teprve první od roku 2004, kdy zde měli tři tragédie. Zároveň je to zřejmě již třetí oběť požáru v kraji za posledních 50 dní, kdy hrál hlavní roli alkohol a hlavně odhozený nedopalek cigarety v lůžku, pohovce, sedačce.

Muž, který holdoval alkoholu, žil ve starším cihlovém domě se čtyřmi bytovými jednotkami na jedné z rýmařovských ulic. Kouř ucítil jeho soused v bytě nad ním zhruba hodinu po půlnoci a oznámil to Policii ČR. Ta informovala operační středisko hasičů. Na místo ihned vyjely dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanic v Rýmařově a Bruntálu.

Do bytu 1+1 se hasiči dostali po rozbití okna, vedoucího na dvorek. Uvnitř nalezli na pohovce bezvládné tělo, kolem se povalovaly prázdné lahve od tvrdého alkoholu. Požár kolem pohovky rychle uhasili a byt odvětrali pomocí přetlakové ventilace. Oheň se tak nemohl rozšířit do dalších částí bytu ani domu a celková škoda je minimální. Přivolaný lékař konstatoval smrt muže po udušení zplodinami hoření, příčinu úmrtí ale musí samozřejmě upřesnit soudní pitva.

Smutnou statistiku požárů v Moravskoslezském kraji, způsobenou cigaretami, zahájila na konci loňského roku tragédie na ostravském sídlišti Bělský les (29. 12. 2006) po druhé hodině odpoledne. Hasiči našli v obývacím pokoji bytu ve druhém nadzemním podlaží na sedačce tělo starší ženy, druhý obyvatel bytu se nadýchal zplodin hoření a sanitka jej převezla do nemocnice. Hořelo zařízení obývacího pokoje.

Druhým podobným případem byl 20. 1. 2007 požár v rodinném domku v Orlové-Porubě na Karvinsku, kde opět hořelo zařízení obývacího pokoje (škoda asi 50 tisíc korun). Tam hasiči objevili tělo zhruba padesátiletého majitele domku – invalidního důchodce.

Letošní smutnou statistiku obětí požárů doplňují dvě osoby, které jen o den dříve zahynuly při večerním požáru v bytovém domě v Třinci. Příčina jeho vzniku je dosud v šetření Policie ČR ve spolupráci s vyšetřovateli HZS MSK.

V roce 2006 si požáry v Moravskoslezském kraji vyžádaly celkem třináct lidských životů. Nejkritičtějších bylo prvních šest týdnů loňského roku, kdy Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje evidoval hned šest obětí. Požáry se navíc staly v rozmezí jednoho měsíce (od 13. ledna do 12. února). V roce 2005 a 2004 zahynulo při požárech v kraji vždy 12 osob (nejvíce 2005: Ostrava 5, Novojičínsko 3, nejvíce 2004: Bruntálsko 3).

Kombinace sledování televizních pořadů s popíjením alkoholických nápojů a se zapálenými cigaretami je velmi nebezpečná. Konzument může velmi rychle usnout a doutnající cigareta snadno zapadnout do pohovky či sedačky, vyrobených obvykle z velmi dobře a silně hořlavých materiálů. I malý oheň tak může vyprodukovat velké, tedy i smrtelné množství zplodin. A tvrdý spáč se již nemusí probudit. Jedinou šancí na záchranu člověka, respektive i uchránění dalších bytů před ohněm, pak mohou být snad jenom pozorní sousedi.

-kaw-
Zdroj:
por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet