Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zachraňovali paraglidistku z drátů elektrického vedení, potom zasahovali u nouzového přistání větroně

Ke dvěma událostem souvisejícím s leteckým sportem vyjeli včera v podvečer krátce po sobě hasiči do Třince. Nejprve zachraňovali paraglidistku v místní části Třince – Oldřichovicích a poté vyjeli k nouzovému přistání větroně do místní části Třince – Nebor.

Operační středisko obdrželo tísňové volání oznamující visící paraglidistku na drátech vysokého napětí ve středu 10. 7. 2013 v 17:21 hodin. Na místo byli ihned vysláni hasiči ze stanice HZS Moravskoslezského kraje v Třinci s prvním výjezdovým vozem a ze stanice ve Frýdku-Místku s automobilovým žebříkem, který má dostup do 30 m výšky.

Po příjezdu třinečtí hasiči zjistili, že paraglidistka visí za šňůry padáku na drátech nízkého napětí ve výšce cca 4,5 metru nad zemí. Hasiči nečekali na příjezd speciální výškové techniky a zachránili zraněnou ženu tím, že pod místo, kde visela, dojeli výjezdovou Tatrou 815.

Následně odřezali všechny šňůry padáku a odepnuli paraglidovou sedačku. Opatrně pak snesli zraněnou pilotku na zem a předali do péče posádky ZZS Moravskoslezského kraje. Dle zjištění lékaře utrpěla žena rozsáhlé popáleniny, proto na místo povolal vrtulník letecké záchranné služby z Ostravy. Hasiči následně asistovali záchranářům s nakládáním zraněné do vrtulníku.


Během nakládání zraněné do vrtulníku hasiči obdrželi od operačního střediska před půl sedmou hodinou večerní zprávu, že někde v okolí místní části Třince – Nebory nouzově přistál bezmotorový letoun – větroň. Proto ihned vyrazili na místo.

Příjezd k místu nouzového přistání byl komplikován nepřesnými informacemi o poloze nouzově dosednuvšího letounu, i přesto hasiči přijeli na místo během asi deseti minut. Po jejich příjezdu se již na místě nacházel vrtulník letecké záchranné služby.

Bylo zjištěno, že při nouzovém přistání uprostřed pole nedošlo naštěstí k žádné újmě na zdraví u pilota, došlo pouze k poškození stroje. Po příjezdu hlídky Policie ČR jim hasiči místo předali a vrátili se zpět na svou základnu.

por. Ing. Petr Holub
zastupující tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Sdílet