Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Náročné vyprošťování řidiče po nehodě osobáku s dodávkou na silnici u Kozové hory

V pátek 12. července 2013 byli požádáni středočeští hasiči o pomoc při vážné dopravní nehodě se zraněním osob na silnici vedoucí z Kladna na Beroun.

Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje vyslalo na místo události jednotku profesionálních hasičů ze stanice Kladno s jedním zásahovým automobilem a vyšetřovatelem požárů. Na místo byly dále vyslány další složky Integrovaného záchranného systému.

Nehoda byla ohlášena ve 14:04 hodin, hasiči byli na místě události za čtyři minuty . V době příjezdu hasičů na místě zasahovala již Policie ČR. Provedeným průzkumem byl zjištěn čelní náraz vozidla značky Škoda Octavia a dodávkovém automobilu značky Citroen Jumper.

Škoda Octavia byla nárazem vymrštěna mimo vozovku, uvnitř vozidla byl těžce zraněný a zaklíněný řidič. Kladenští hasiči okamžitě zahájili vyprošťovací práce pomocí hydraulické vyprošťovací soupravy, zároveň prováděli zraněným účastníkům nehody přednemocniční pé­či.

K vyproštění řidiče bylo potřeba odtrhnutí volantové tyče a zdeformované palubkové části pomocí rozpínacího nástroje a řetězových úvazků včetně odstřižení jednoho ze sloupků mezi dveřmi. Hasiči po několika minutách zraněného řidiče vyprostili a předali jej do péče záchranářů.

Druhé vozidlo Citroen Jumper po nárazu skončil na střeše uprostřed vozovky. Zraněné osoby ošetřili záchranáři a následně je převezli do kladenské nemocnice. Celkem byly na místě nehody zraněny tři osoby. Hasiči provedli odpojení akumulátorů na obou havarovaných vozidlech a zamezili dalšímu úniku provozních kapalin.

Po šetření nehody Policií ČR provedli hasiči společně se Správou a údržbou silnici kompletní úklid vozovky. Příčina dopravní nehody je nadále v šetření Policie ČR.

Info: nstržm. Lukáš Vejvar
Foto: por. Bc. Tomáš Nocar

Sdílet