Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tři jednotky hasičů likvidovaly následky střetu vlaku a nákladního vozu v Opavě – Jaktaři

V sobotu 15. 7. 2013 ráno, krátce před šestou hodinou, přijalo operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru MSK hned několik telefonátů a informací o dopravní nehodě osobního vlaku a nákladního automobilu na železničním přejezdu na ulici Krnovské v Opavě.

Bezprostředně na to vyjely na místo tři hasičské vozy profesionálních a dobrovolných hasičů z Opavy. Společně s kolegy ze záchranné služby a policie pak společně likvidovaly následky dopravní nehody až do podvečerních hodin.

Na železničním přejezdu cisternový nákladní automobil naboural do projíždějícího osobního vlaku. Osobní vlak byl silou nárazu vymrštěn z kolejí a společně se i s převráceným kamionem zastavily až na chodníku poblíž přejezdu.

Cestující osobního vlaku můžou hovořit o štěstí, že nedošlo k převrácení vlaku a utrpěli tak pouze poranění lehčího charakteru. Při dopravní nehodě bylo zraněno 7 lidí, z toho 6 bylo záchrannou službou převezeno do nemocnice k ošetření.

Hasiči na místě dopravní nehody pomáhali s ošetřením zraněných, zajistili místo nehody a následně zajišťovali komplikované vyproštění vykolejeného vlaku a převráceného návěsu. Na vyprošťovacích pracích se účastnila těžká vyprošťovací technika Hasičského záchranného sboru MSK a vyprošťovací technika drážních hasičů. Vyprošťovací práce trvaly až do pozdního odpoledne. Hlavní silniční tah z Opavy na Bruntál tak zůstal neprůjezdný po většinu dne a řidiči museli místo nehody objíždět po vedlejších komunikacích.

Na likvidaci následků dopravní nehody se účastnily celkem 4 hasičské jednotky. Dvě jednotky profesionálních hasičů z Opavy a Ostravy, dobrovolní hasiči z Opavy a drážní hasiči z Ostravy. Na místě se vystřídalo celkem 10 hasičských vozů, včetně těžké vyprošťovací techniky.

Foto: Drážní inspekce

por. ing. Marek Gašparín
zástupce tiskového mluvčího
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Sdílet