Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Praze vykolejil vlak Eurocity

Dnes dopoledne došlo na železnici k nehodové události. Pod pražským vrchem Vítkov vykolejil mezinárodní rychlík Eurocity, směřující do polské Varšavy. Na místě zasahují drážní hasiči a nehodová pohotovost ČD.


Dnes, 17. 2. 2007, krátce před půl jedenáctou dopoledne došlo vlivem prasknutí koleje výhybky (lom jazyku) k vykolejení mezinárodního rychlíku Eurocity 107 (vykolejila lokomotiva a 5 vagónů), který směřoval z Prahy do polské Varšavy. Nehodová událost se naštěstí obešla bez zranění cestujících i obsluhy vlaku. Na místo byla okamžitě povolána jednotka Hasičského záchranného sboru Českých drah z pražské požární stanice. Ta se dostavila k případu s technikou CAS 24 Mercedes a TA Tatra 815 8×8. Díky tomu, že vlak pokračoval po vykolejení setrvačnou jízdou ještě asi 300 m, došlo k úniku oleje z nápravy lokomotivy, která dřela spodní částí o kolej. Únik byl hasiči za pomoci sorbentu zlikvidován. Poté se čekalo na vyšetření události drážní inspekcí a regionálním inspektorem bezpečnosti železniční dopravy, aby se mohlo začít s prací, vedoucí k odstranění následků této události a zprůjezdnění důležité dopravní cesty.

Kolem třinácté hodiny se začalo nejprve s nakolejováním lokomotivy. Tuto činnost provádí pohotovostní četa nehodového vlaku z Vršovic ve spolupráci s HZS ČD Praha. Není jasné, kdy bude akce ukončena, neboť nakolejování žel. vozidel je složitá činnost, při které nelze nic uspěchat.

Drážní hasiči zůstávají v současné době stále na místě společně s nehodovým vlakem. Tato událost je sousto pro média, novinářů a fotografů se k nehodě dostavilo velké množství. Rovněž tak i televize, ta má na Vítkově dokonce i přenosový vůz, aby mohla neustále přinášet čerstvé informace o průběhu odstraňování následků nehody, jejíž škoda ještě není vyčíslena.

-wap-
Sdílet