Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Slovenští hasiči si stěžují

KOŠICE – Dosáhnout stavu, aby hasiči dokázali na místo požáru dorazit do deseti minut, ať se nacházejí kdekoli na území Košického kraje, je cílem vedení krajského ředitelství Hasičského záchranného sboru v Košicích.


Jak dnes na tiskové konferenci informoval ředitel hasičů Ján Barila, doba zásahu je teď limitována nedostatečným technickým vybavením hasičů, často pomalými cisternovými auty, starými přes dvacet let, a také nedostatkem hasičů. Auto s posuvným žebříkem a plošinou, které by jim umožnilo zasahovat v nejvyšších podlažích vysokých budov, dokonce nemají vůbec.

Podle Barily by proto bylo zapotřebí nejen zvýšit počet hasičů, ale také zlepšit financování ze státního rozpočtu i jiných zdrojů. „Naším cílem je, aby připadal jeden hasič na tisíc obyvatel, což je průměr dosahovaný ve vyspělých zemích Evropské unie,“ prohlásil. „Také by bylo třeba dořešit otázku nákupu techniky, třeba prostřednictvím deblokace ruského dluhu, jak se o tom uvažovalo před několika lety,“ dodal. Barila upřesnil, že na Slovensku je teď 4030 hasičů, z toho v Košickém kraji jich bylo ke konci loňského roku 501.

Ředitel krajského Hasičského a záchranného sboru pak řekl, že k dosažení kýženého stavu bylo schváleno vládní usnesení o tom, že v letech 2002 až 2006 bude každoročně přijato 130 hasičů, což se ale podařilo naplnit jen loni. „Letos už se tento závazek kvůli finančním problémům splnit nepodaří,“ poznamenal.

Počet zásahů přitom každý rok stoupá. Jen loni zasahovali hasiči v Košickém kraji 4173krát, což představuje nárůst oproti předchozímu roku o 715 výjezdů. Podle Barily přitom stoupá zejména počet zásahů při dopravních nehodách, ale také při požárech vznikajících při vypalování trávy a při lesních požárech.
Sdílet