Neděle 28. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Moravskoslezští hasiči poprvé zasahovali na polské dálnici A1, na místě byli o deset minut dříve, než zahraniční kolegové

Ve čtvrtek 18. července .2013 nad ránem, krátce před půl třetí hodinou, havaroval dodávkový automobil na nově otevřeném úseku dálnice A1 v Polsku. Na místo události, poprvé v rámci nově uzavřené dohody o spolupráci, vyjeli i profesionální hasiči Moravskoslezské­ho kraje.

Místo nehody bylo v blízkosti hranic s Českou republikou a tak se zraněný polský řidič dovolal na Operační a informační středisko hasičů v Moravskoslezském kraji. Dispečeři vytěžili hovor a na místo události vyslali jednotky profesionálních hasičů z Bohumína a Ostravy – Přívozu.

Moravskoslezští profesionální hasiči po příjezdu na místo nehody zabezpečili havarované vozidlo a zraněného řidiče. Dodávkový automobil cca 2 km před hranicí s Českou republiku srazil divočáka.

V důsledku srážky došlo k poničení přední části vozidla a lehčímu zranění řidiče. Po příjezdu polských kolegů jim pak hasiči z moravskoslezského kraje místo nehody předali a vrátili se zpátky na své základny.


Na základě dohod o příhraniční spolupráci profesionální hasiči z Moravskoslezského kraje od začátku prázdnin vypomáhají kolegům z Polska při zajišťování bezpečnosti na nově otevřené polské dálnici A1.

Tato dálnice navazuje na dálnici D1, která byla v posledních letech na území MSK postupně zcela dobudována a nově otevřený polský úsek A1 umožnil vzájemné propojení obou dálnic.


Dopravní nehoda dodávky tak byla první příležitostí vyzkoušet nový systém spolupráce na polské dálnici A1. Oprávněnost této spolupráce potvrzuje fakt, že čeští hasiči byli na místě události o téměř 10 minut dříve než jejich polští kolegové.

Kromě toho se potvrdila i skutečnost, že Operační a informační středisko moravskoslezských hasičů je schopno správně přijmout a odbavit i cizojazyčný hovor lidí v tísni.

por. ing. Marek Gašparín
zástupce tiskového mluvčího
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Sdílet