Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve středu začaly Mezinárodní hasičské hry ve Francii, účastní se profesionální i dobrovolní hasiči z celého světa

Včera, ve středu 17. července byly v podvečerních hodinách ve francouzském Mulhousu oficiálně zahájeny již patnácté Mezinárodní hasičské hry profesionálních i dobrovolných hasičů z celého světa. Dále byly odstartovány i XIX. Mezinárodní hasičské soutěže mládeže.

Česká delegace má na těchto hrách početné zastoupení. Celkem přijelo do Mulhousu 287 profesionálních i dobrovolných hasičů, mužů i žen, dospělých, dětí, mládeže, sportovců, jejich podpory a fanoušků.

Během slavnostního zahajovacího ceremoniálu přednesli zástupci soutěžících mládeže a dospělých na výzvu vedoucího mezinárodních soutěží CTIF slib, zazněla hymna pořádající země, tedy Francie, byly vztyčeny vlajky a zapálen symbolický oheň.

Během příštích dní bude tedy planout olympijský oheň v srdcích hasičů z celého světa, s upřímností a sportovním duchem, které hasiče a záchranáře charakterizují.


Tyto hry již tradičně jednou za 4 roky pořádá Mezinárodní technický výbor pro prevenci a hašení požáru (CTIF). Ty poslední proběhly v České republice, konkrétně v Ostravě, v červenci 2009 a účastnilo se jich 3000 aktérů z téměř 26 států světa.

Ani tehdy to nebylo poprvé, co se tyto hry v Česku konaly, na naše území se v roce 2009 vrátily po dlouhých 36 letech. V roce 1973 hasičské sportovce přivítalo Brno.


Zástupci Českých hasičů mají velké šance získat cenné kovy

Na těchto sportovních akcích hasiči, ať muži, ženy i mládež patřili vždy ke světové špičce. Nezapomeňme, že naší reprezentaci tvoří borci, kteří si z loňského mistrovství světa v Turecku přivezli celkem pět medailí v celkovém hodnocení družstev.

Jakub Pěkný se stal navíc nejrychlejším hasičem světa výkonem 15,11 vteřin v disciplíně běhu na 100 metrů s překážkami. Další silnou stránkou našich sportovců je požární útok. Při této disciplíně na mistrovství světa v Německu překonali naši hasiči světový rekord.

Na minulých mezinárodních hasičských hrách v Ostravě nám patřilo celkově 2. místo a 1. místo v požárním útoku.


Disciplíny požárního sportu

Disciplíny požárního sportu pro muže a ženy tvoří běh na 100 metrů s překážkami, štafeta na 400 metrů s překážkami a požární útok. Muži mají oproti ženám ještě disciplínu na víc, a sice výstup do IV. podlaží cvičné věže.

Mezinárodní soutěže mladých hasičů tvoří požární útok s překážkami a štafetový běh na 400 metrů s překážkami.


Co se děje přímo na místě

Již od pondělí probíhaly na sportovištích tréninky, závodníci se seznamovali s prostředím a v úterý 16. června proběhlo i tzv. Představení národů při oficiálním večeru pro účastníky. Společné představení národů proběhlo v podání mládežnických reprezentací.

Hned na začátku dostávají do varu diváky Bělorusové, na jejichž dynamické vystoupení nedokáže dlouho nikdo navázat. Až přichází na řadu parta kluků a holek ze srdce Evropy, kteří svými tanečky předvádějí spojení Česka a Francie.

Při jejich odchodu z pódia zní celým Palais de Sports: „Děcka, děkujem“ a „Kdo neskáče, není Čech“.

popisuje atmosféru jeden z účastníků večera, Karel Švéda

Dnes již naše sportovce čeká první disciplína, Běh na 100m s překážkami, který začne ve 14,00 hodin.

Soutěže budou dále pokračovat zítra ráno, kdy od 8,00 proběhne požární útok a od 15 hodin štafeta na 400m s překážkami.

V sobotu se mohou diváci těšit na disciplínu – Výstup do 4. podlaží cvičné věže.

Sobotní podvečer pak již bude patřit vyhlášení vítězů a slavnostnímu ceremoniálu. V neděli se závodníci rozjedou zpět do svých domovů.


Co je CTIF

CTIF (COMITÉ TECHNIQUE INTERNATIONAL DE PREVENTION ET D´EXTINCION DU FEU) je nejvýznamnější celosvětovou organizací hasičů. Byl založen v Paříži již v r. 1900. Podle stanov CTIF se může stát jeho členem kterýkoliv stát světa, který je v organizaci zastoupen vlastním národním výborem.

V současné době je členem CTIF celkem 43 států včetně České republiky, která je zastoupena v CTIF od jeho založení. Sídlem CTIF je Paříž. Nejvyšším orgánem je shromáždění delegátů, které volí prezidenta CTIF a jmenuje generálního sekretáře.

Jednou za čtyři roky se koná mezinárodní soutěž hasičů z celého světa – hasičské hry. Českou republiku zastupuje v CTIF – Český národní výbor CTIF (dále jen „ČNV“), jehož členy jsou všechny nejvýznamnější subjekty působící v zemi na úseku požární ochrany.

Patří k nim například Ministerstvo vnitra – generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky (HZS ČR), Sdružení Hasičů Čech, Moravy a Slezska.

kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
Ministerstvo vnitra – GŘ HZS ČR
Sdílet