Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Hradci Králové uctili památku zesnulých kolegů, ti zemřeli před čtyřiceti lety po výbuchu tlakové láhve

Od tragického požáru v podniku Československé automobilové opravny v Hradci Králové, při kterém zahynuli dva zasahující hasiči, uplynulo 40 let.

Hradečtí hasiči dnes 18. července uctili památku kolegů Josefa Romportla a Vlastimila Málka položením květin a zapálením svíček u pamětních desek obou příslušníků v budově Krajského ředitelství Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje a na hrobu v Hradci Králové.

Pietního aktu se zúčastnila sloužící směna z centrální stanice Hradec Králové a stanice Pražská a představitelé sboru. Svíčky u pamětních desek zapálili a květiny na hrob Josefa Romportla položili jeho bratři, stále aktivní profesionální hasič Zdeněk Romportl a bývalý příslušník Jaroslav Romportl.


V osudný den, 18. července 1973, ve 13.50 hodin byl nahlášen požár v zámečnické dílně objektu Československé automobilové opravny v Hořické ulici v Hradci Králové.

Na místo vyjela jednotka Krajského veřejného požárního útvaru, které velel nprap. František Adamec. Po příjezdu na místo a provedeném průzkumu bylo zjištěno, že uvnitř dílny hoří acetylenová láhev ze svářecí soupravy, která byla umístěna v zadní části dílny a upevněna z venkovní strany na zdi schodiště do kotelny.

Velitel směny rozhodl okamžitě ochlazovat láhev jedním vodním proudem. Zásah prováděli příslušníci pprap. Josef Romportl a pprap. Vlastimil Málek. Během ochlazování zhasl plamen u krčku lahve. Nprap. Adamec se hmatem přesvědčil, že láhev je stále silně zahřátá a dal pokyn k dalšímu ochlazování. Když se vzdálil asi pět až šest metrů od svářecí soupravy, tak láhev explodovala.

Exploze měla tragické následky. Přestože zásah prováděli zkušení a dlouholetí příslušníci a nepodcenili žádné riziko, zásah si vyžádal nejvyšší oběti.

Výbuchem byla jednak zcela roztržena acetylenová láhev a vytrženou příchytkou byl na místě usmrcen třiatřicetiletý Josef Romportl, který láhev ochlazoval ze vzdálenosti pěti metrů z úkrytu za kabinou nákladního vozidla.

Explozí acetylenové láhve došlo i k vytržení kyslíkové láhve, kterou byl ve vzdálenosti asi dvanácti metrů těžce zraněn jedenačtyřicetiletý Vlastimil Málek. Při zásahu byl zraněn také velitel směny František Adamec.

Oba byli následně převezeni do Fakultní nemocnice v Hradci Králové, kde Vlastimil Málek svým zraněním podlehl. Velitel směny utrpěl zranění s trvalými následky.


Tato událost byla důvodem pro vznik „Memoriálu Josefa Romportla a Vlastimila Málka v disciplínách požárního sportu“ jako trvalá vzpomínka příslušníků Krajského veřejného požárního útvaru v Hradci Králové na spolupracovníky a kamarády, kteří při výkonu svého povolání obětovali to nejcennější, a to své vlastní životy. I. ročník Memoriálu Josefa Romportla a Vlastimila Málka v požárním sportu se uskutečnil v roce 1975.

Sdílet