Čtvrtek 9. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči navštívili dětský tábor ve Svojanově: Děti si vyzkoušely přivolat pomoc, nechyběla ani závěrečná sprcha

Čtvrteční den profesionální hasiči strávili mezi dětmi na dětském táboře ve Svojanově. Tábor pořádá Občanské sdružení Naše děti a již sedmým dnem zde tráví své prázdniny 115 děti od 5 do 15 let. Hasiči si děti rozdělili do dvou skupin. Dětem byly předneseny základní informace a poznatky z oblasti požární ochrany a ochrany obyvatelstva.

Cílem první části je získání důvěry dětí, vytvoření respektu z ohně a poznání, že oheň dětem opravdu do ruky nepatří. Děti si vyzkoušely i jak přivolat pomoc. Tady hasiči kladou důraz na to, aby došlo zejména ke snížení ostychu při přivolání pomoci.

Dále si děti prohlédly a oblékly zásahový oblek a další vybavení a výstroj hasiče. Seznámeny byly také s nebezpečnými látkami a jak se chovat při mimořádné události.

V druhé části se děti dozvěděly, co znamená zvuk sirény – varovný signál, co dělat při zvuku sirény – varovném signálu, co si vzít s sebou při opuštění bytu, co je improvizovaná ochrana, jaká jsou možná ohrožení v jejich blízkém okolí atd. Informace hasiči předávali dětem zábavnou formou.

Na závěr netradičního povídání byly na louce dětem rozdány propagační materiály s preventivní tematikou. V horkém letním dni pak děti ochladila hasičská sprcha.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet