Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zásahy hasičů Královéhradeckého kraje ze dne 18. července 2013

Jednotka profesionálních hasičů z centrální stanice Hradec Králové likvidovala ve tři hodiny ráno požár suché trávy na ploše 0,5 krát 0,5 metrů v Lhotecké ulici v Malšově Lhotě. Požár nezpůsobil žádné škody na majetku.

Hradečtí hasiči otevírali dveře bytu v Sokolské ulici v Hradci Králové, kde se nacházela zraněná osoba. Po otevření dveří byla osoba předána do péče záchranné služby.

Krátce před půl druhou odpoledne byli profesionální hasiči z centrální stanice Hradec Králové přivoláni k úniku pohonných hmot z osobního vozidla na čerpací stanici v Sokolské ulici v Hradci Králové. Kvůli poškozené hadičce uniklo z auta zhruba pět litrů nafty. Hasiči přečerpali část nádrže a uniklou naftu zasypali sorbentem.

Na základě hlášení elektrické požární signalizace vyjeli krátce před 19. hodinou hasiči z centrální stanice Hradec Králové do HyperTesca na Rašínově třídě v Hradci Králové. Hasiči provedli průzkum a zjistili zakouřenou rozvodnu objektu. Uvnitř již nic nehořelo, přesto hasiči provedli kontrolní měření teploty pomocí termokamery. Žádné ohnisko nebylo uvnitř rozvodny zjištěno. Hasiči přirozeně odvětrali celý prostor a nařídili dohlídku po dobu 24 hodin.

Profesionální hasiči z Hradce Králové – stanice Pražská byli v 19:46 hodin přivoláni k dopravní nehodě, která se stala na sjezdu dálnice u Praskačky. Osobní vozidlo narazilo do svodidel a následně havarovalo také druhé vozidlo. Nehoda se obešla bez zranění. Hasiči provedli protipožární opatření a místo předali Policii ČR k dalšímu šetření.


Územní odbor Rychnov nad Kněžnou

Profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou a dobrovolní hasiči z Kostelce nad Orlicí zasahovali včera dopoledne u dopravní nehody dvou osobních vozidel na hlavní silnici č. I/11 u Častolovic. Nehoda se obešla bez zranění.

Hasiči zabezpečili jedno z havarovaných vozidel proti požáru a odklidili trosky ze silnice. Jedno z vozidel nebylo vážně poškozeno a řidič s ním sám odjel, druhý automobil byl odtažen mimo vozovku. Příčiny nehody šetří Policie ČR.


Územní odbor Náchod

Profesionální hasiči z Jaroměře otevírali dveře bytu v ulici Slovenského nár.povstání v Jaroměři, ve kterém se nacházela zraněná osoba. Po otevření byla osoba předána do péče záchranné služby.

Náchodští profesionální hasiči pomáhali záchranné službě s transportem pacienta do sanity v ulici Bílkova ve Starém Městě nad Metují.

Beze škody se obešel požár strniště v Jasenné, který likvidovali včera odpoledne profesionální hasiči z Jaroměře, dobrovolní hasiči z Jaroměře a Jasenné. Požár zasáhl zhruba hektar strniště a část obilí na poli. Hasiči na uhašení požáru použili dva vodní proudy a strniště dohašovali za využití asanačních lišt upevněných na cisternách jednotek dobrovolných hasičů. Požár nezpůsobil žádné škody na majetku.


Územní odbor Trutnov

Hasič – letecký záchranář z Hradce Králové byl povolán společně s posádkou vrtulníku Letecké záchranné služby Hradec Králové na pomoc zraněnému horolezci, který spadl ze skály v Labském dole v Krkonoších.

Než byli kolem poledne o události informováni hasiči a Letecká záchranná služba Hradec Králové, vyrazili na místo členové Horské služby Krkonoše, kteří lokalizovali místo pádu a zraněného muže vytáhli na skalní plošinu. Vrtulník po příletu na místo zmapoval terén a odletěl na vhodné místo pro přistání, kde již čekal člen Horské služby s vybavením pro podvěs vrtulníku.

Následně se vrátili na místo události, odkud byl v podvěsu vrtulníku evakuován zraněný horolezec na přístupné místo. Čtyřiadvacetiletý muž utrpěl zlomeninu kotníku a byl letecky transportován do vrchlabské nemocnice.

Dobrovolní hasiči z Malé Úpy odstraňovali strom ze silnice v Malé Úpě.

Dobrovolní hasiči z Bernartic likvidovali včelí roj v obci.


Územní odbor Jičín

Profesionální hasiči z Jičína vyjeli na žádost Policie ČR k otevření dveří bytu v ulici Českých bratří v Libáni. Uvnitř bytu se měl nacházet muž s psychickými problémy. Hasiči byli cestou k zásahu informováni, že uživatel bytu nakonec sám otevřel dveře. Jednotka nemusela zasahovat a vrátila se zpět na základnu.

Jičínští profesionální hasiči byli po 22. hodině přivoláni k úniku vody z bytu v ulici Pod lipami v Jičíně. Hasiči po příjezdu na místo zjistili, že v přízemním bytě došlo k poruše přívodní armatury a úniku teplé vody do suterénu domu. Hasiči uzavřeli hlavní přívod vody.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet