Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Závada karmy zaměstnala hasiče

Hasiče nejen na Pardubicku, ale po celé republice zaměstnávají karmy. Špatný stav respektive nedostatečné a pravidelné kontroly způsobují ve svém důsledku i smrt.Ilustrač­ní foto

Dne 19. února 2007 ve 12:46 hodin byli pardubičtí hasiči na žádost Policie ČR přivoláni do Lázní Bohdanče, do domku, v němž měl unikat plyn. Hasiči ihned po příjezdu začali detekčními přístroji zjišťovat, zda skutečně odněkud uniká nebezpečný plyn. Průzkumem byla zjištěna vyšší koncentrace (200 jednotek ppm) oxidu uhelnatého. Hasiči provedli odvětrání zasažených prostor. Pravděpodobnou příčinou úniku oxidu uhelnatého, který není ani cítit ani vidět a vzniká při hoření, byla závada karmy. Hasiči okamžitě zakázali majiteli používání karmy a nařídili její revizi. Včasným zásahem se tak zamezilo možné tragédii.

Připomeňme, že oxid uhelnatý již v našem Pardubickém kraji zabíjel. Největší tragédií je pravděpodobně událost z 3. prosince 2006, kdy byli hasiči přivoláni k domu v Pardubicích na sídlišti Dubina. Po otevření vchodových dveří tam hasiči zjistili, že uvnitř domku leží tři osoby, které nejeví známky života. Po okamžitém monitorování a měření koncentrací nebezpečných látek bylo zjištěno nadlimitní množství oxidu uhelnatého.

Oxid uhelnatý je jedovatý plyn, který je lehčí než vzduch, se vzduchem tvoří výbušné směsi. Bezpečná hodnota, ve které se může ještě člověk pohybovat, je 20 jednotek ppm. Oxid uhelnatý se váže na červené krevní barvivo a vytváří tzv. karboxihemoglobin, v důsledku toho se kyslík nemůže dostat do těla.

Hasiči tak stále upozorňují na to, aby si lidé nechali zkontrolovat plynové a kondenzační kotle, jejich nainstalování a hlavně těsnění. Tady je totiž problém, že oxid uhelnatý není vidět ani cítit. Lidé mohou pozorovat bolest hlavy, malátnost. Oxid uhelnatý ovlivňuje nervový systém.

Zdroj:

por. Bc. Vendula Horáková
komisař – tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje

-kaw-
Sdílet