Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár v Železárnách Hrádek způsobil mnoha milionové škody

Požár ve 2:44 hodin zasáhl celou střechu. Na místě zasahovali profesionální hasiči z Rokycan a stanice Plzeň – Slovany a dobrovolní hasiči z Mirošova, Hrádku, Dobříva, Holoubkova, Oseka, Skořic, Strašic a Ejpovic. Na místě bylo deset cisteren, autožebřík a autoplošina. Požářiště bylo rozděleno na dva požární úseky.

K požáru střechy elektrické žíhárny ve firmě Železárny Hrádek v Rokycanské ulici v Hrádku – Nové Huti došlo dnes (21. 2. 2007) před jednou hodinou ranní. Na místo postupně začaly vyjíždět jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů. Zasažena byla půlka střechy haly, ale požár se šířil dále. Hořely dřevěné trámy na střeše a lepenka. Na prvním byla nasazena i výšková technika. Druhý úsek byl nad trafostanicí. Vypnutí elektrického proudu po druhé hodině zajistil přivolaný elektrikář. Čerpací stanoviště bylo vytvořeno u bývalé hasičárny. Hasiči zasahovali v dýchací technice. Po druhé hodině se na místo dostavilo vedení podniku a předalo hasičům klíče od hal. Velitel zásahu ve 2:46 hodin rozhodl povolat na místo specialisty ze Školícího střediska a laboratoře Třemošná, aby pro jistotu provedli kontrolu měření škodlivin v ovzduší. Událost byla ohlášena starostovi města a odboru životního prostředí MěÚ Rokycany. Před čtvrtou hodinou došlo k propadu části střechy. Dovnitř budovy nikdo nemohl, měla se tam nacházet autogenová souprava. V 5:33 přeskočil požár na střechu další haly. Specialisté ze Školícího střediska a laboratoře provedli na místě měření koncentrací v ovzduší. Přestože byly naměřeny hodnoty pod přípustnou normou, byla informována místostarostka města, aby informovala občany Hrádku, aby raději nevětrali. V 6:45 se hasičům podařilo lokalizovat požár kalící nádrže s olejem i celý požár. Jsou dohašována ohniska. Boj s požárem pokračuje. Na místo bylo dopraveno pěnidlo. V 7:09 hodin se vrátila na základnu autoplošina.





Aktuální stav: V současné době je požár lokalizován. Bylo zrušeno čerpací stanoviště a jednotky se začaly rozjíždět domů. Podle dosavadního šetření vznikl požár pravděpodobně v budově kalírny v oblasti kalící vany, odkud se po střeše rozšířil na objekt, kde se vedle sebe nacházela tři pracoviště, a to mořírna, tažírna a žíhárna. Při požáru nebyl nikdo zraněn. Hasičům se podařilo ochránit nádoby s kyselinou sírovou, která se tu používá při výrobě. Škoda zatím nebyla vyčíslena, ale odhaduje se, že bude vyšší než pět milionů korun. Po deváté hodině ranní byly zjištěny uhynulé ryby v potoce v Kamenném Újezdě. Potok teče od Hrádku. O situaci byl informován příslušný odbor životního prostředí. Pracovník odboru životního prostředí, který se dostavil na místo, odebral vzorky vody. Na místo byli povoláni také specialisté ze Školícího střediska a laboratoře Třemošná, kteří provedou rozbor vody. Není vyloučeno, že to má souvislost s požárem v Hrádku.

-kaw-

Zdroj:

Tiskový mluvčí HZS Plzeňského kraje: por. František Vaško
Sdílet