Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Bílovce už podruhé v letošním roce chytali užovku, vypustili ji do přírody

Vyděšená žena z vrátnice jednoho z průmyslových podniků ve Fulneku (okres Nový Jičín) žádala v pondělí 22. 7. 2013 před polednem na tísňové lince hasičů o pomoc při ulovení nebezpečné zmije. Tvrdila, že viděla nejméně dva dlouhé a hladké tvory, kteří navíc mohou mít někde v okolí hnízdo.

Operační středisko hasičů proto vyslalo do zásahu jednotku Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanice v Bílovci, která má s odchytem hadů mnoho zkušeností.

Had se ukrýval v koutě vrátnice. Hasiči jej s pomocí vypůjčeného kbelíku a kartónové krabice během několika minut šetrně chytili a vynesli ven. Naštěstí šlo opět (jako při mnoha podobných srdcervoucích voláních občanů) „jen“ o mírumilovnou užovku obojkovou, která ale paní vrátnou předtím dostatečně vyděsila. Žádného druhého tvora zde už hasiči neobjevili.

Hasiči pro jistotu zkontrolovali sklepní prostory, kde by se mohl ukrývat další kousek. Pátrání dopadlo s negativním výsledkem, tedy pro obsluhu vrátnice jen a jen pozitivně.

Bílovečtí profesionální hasiči poté svezli krásnou užovku zásahovým vozem do přírody za město, kde ji bez problémů vypustili.

Byl to již druhý letošní odchyt užovky obojkové jednotkou HZS MSK ze stanice v Bílovci. První událost se stala 15. června ve Velkých Albrechticích, kdy hasiči ulovili užovku (a pak ji vypustili do přírody) pod šatní skříní rodinného domku, jehož majitel se cítil v ohrožení.

Sdílet