Středa 8. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Katově slavnostně otevřeli novou hasičskou zbrojnici, stavěli ji tři roky

Dobrovolní hasiči z Katova mají novou hasičskou zbrojnici vč. jídelny pro Základní školu. Novou budovu polyfunkčního objektu s hasičskou zbrojnicí otevřeli v sobotu 20. července 2013 v rámci oslav 70 let SDH Katov.

Novou hasičskou zbrojnici Katovští stavěli tři roky. Za těmito roky se skrývá mnoho obětavosti a práce, ale také odříkání a tolerance z řad rodinných příslušníků.

Stavbu zahájili na svátek práce v sobotu 1. 5. 2010. V budově je kompletní sociální zařízení, společenská místnost, sklad a samozřejmě prostorné garáže pro všechny automobily. Moderní objekt v hodnotě 2 744 619 Kč. Celková dotace činila 1 000 047 Kč. Hasiči zde odpracovali 6 330 brigádnických hodin zdarma. Půdorys stavby je o rozměrech 16×13 metrů.

Hasiči oslavili výročí se vší parádou. V 10 hodin se před zbrojnicí řadil slavnostní průvod, který v čele s novým praporem sboru prošel obcí ke kapli Narození Panny Marie, kde byla slavnostní mše s požehnáním nového hasičského praporu a sochy sv. Floriána.

V čele průvodu šli hasiči se slavnostními prapory, následované mažoretkami „Pusinky“ z Říčan u Brna. Následovala mše svatá vedená páterem Petrem Papouškem a páterem Oldřichem Chocholáčem. Po mši se opět průvod vrátil k nové hasičské zbrojnici, kde následovali slavnostní projevy a zdravice hostí. Od okresního sdružení hasičů obdržel sbor jako kolektiv Medaili za příkladnou práci. Za okrsek Velká Bíteš poděkoval okrskový velitel Petr Fousek.

Okrskový starosta Ludvík Zavřel předal sboru čestné uznání okrsku a toto ocenění obdržel i hlavní iniciátor stavby Zdenek Urbánek st. Po přestřižení slavnostní pásky byla požehnána technika i prostory. Tu si mohli četní návštěvníci prohlédnout. Zájemci si mohli prohlédnout malou výstavku o historii sboru a řadu sportovních trofejí, která byla nainstalována v zasedací místnosti hasičské zbrojnice.

Pamětníci mohli zavzpomínat na výstavě historických fotografií Pro děti byla připravena výstava hasičských a záchranářských modelů z celého světa. Na hasičském cvičišti v areálu hasičské zbrojnice bylo přátelské posezení s kapelou Střeličáci.

Pro návštěvníky byl připraven bohatý program. Odpoledne od 14 hodin byli ukázky cvičení s historickou a současnou technikou. Pro návštěvníky byla připravena malá výstava techniky z okolních sborů. K vidění byla technika, jak ve statické tak i v dynamické ukázce. Po ukončení ukázek následovala volná zábava u živé hudby. Celé oslavy doprovázelo nádherné počasí a velká návštěva místních občanů. Díky patří všem zúčastněným jednotkám, hostům, veřejnosti a členům sboru, kteří se podíleli na hladkém průběhu oslav.


Obec Katov se nachází na sever od Velké Bíteše, v nadmořské výšce 474 m. První písemná zmínka o osadě je z roku 1390. V roce 1850 měla obec 33 domů a 196 obyvatel, v roce 1900 měla 39 domů a 254 obyvatel. Nyní má obec Katov 88 domu a 219 obyvatel.

Bc. David Dvořáček, DiS.

Sdílet