Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kouř v domě „vyhnal“ z bytů dvanáct nájemníků, nakonec se ukázalo, že nešlo o požár, ale o hubení hmyzu

Včera, přibližně v půl šesté večer, vyjížděli hasiči a policisté do ulice Janovská v Praze 10 k domnělému požáru. Chodby jednoho z domů tam totiž zahalil hustý dým. Kouř vycházel konkrétně z bytu v šestém patře sedmipodlažního domu, jehož dveře nikdo neotvíral.

Proto hasiči násilně otevřeli dveře, neboť nemohli tušit, zda se za nimi nenachází jeho nájemníci v ohrožení života. Po vstupu do bytu hasiči zjistili, že zdrojem kouře nejsou plameny pohlcující vybavení domácnosti, nýbrž dýmovnice, jejichž původ jim nebyl znám.

Stejně tak jim nebylo známo složení látky, která z dýmovnic unikala, a proto nařídili preventivní evakuaci pro případ, že by se jednalo o jedovatou sloučeninu. Ta se dotkla celkem dvanácti nájemníků ze šestého a sedmého patra a trvala přibližně jeden a půl hodiny, během které došlo k odvětrání chodeb.

S návratem majitele předmětného bytu přišlo i rozuzlení celé situace. Ten policistům vysvětlil, že si objednal dezinsekci své nemovitosti od nepříjemného hmyzu, například mravenců, která se evidentně vymkla kontrole.

Rozborem hasiči zjistili, že se jedná o látku škodlivou pouze mravencům a podobné havěti, nikoli ale lidem, a evakuovaní nájemníci se tak mohli vrátit domů.

Celou událost i nadále prošetřují místně příslušní policisté, kteří zjišťují, zda nedošlo k protiprávnímu jednání, například přestupkového charakteru.

por. Mgr. Tomáš Hulan
Policie ČR

Sdílet