Čtvrtek 2. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Již tři požáry mají za sebou dnes hasiči z Olomouckého kraje, v současné době hasiči zasahují u požáru lesa

Profesionální i dobrovolné jednotky od brzkých ranních hodin vyjely již do tří míst Olomouckého kraje s nutností likvidací požárů. Požár přístřešku v Olomouci místní části Černovír, vzápětí nutná pomoc v Mikulovicích na Jesenicku u hořící plechové garáže a aktuálně již několik hodin pomoc u požáru zhruba hektaru lesa v Týně na Bečvou na Přerovsku, taková historie se zapíše do statistik k dnešnímu dni.

Všechny zmiňované události převzala linka tísňového volání po páté hodině ráno a to vše během necelé hodiny soboty 27. 7. 2013. V prvních dvou případech tedy požáru přístřešku v Olomouci místní části Černovír, kde plameny pohltily přístřešek, zde zasahovaly dvě jednotky a požáru plechové garáže v Mikulovicích, k této události byly vyslány čtyři jednotky, se hasičům po chvíli podařilo požár lokalizovat a následně i velmi rychle likvidovat.V obou případech nebezpečné plameny napáchaly vlastníkům škody, ty včetně příčin vzniku požáru budou dodatečně upřesněny.

Časově náročnější zásah aktuálně řeší šest jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů u obce Týn nad Bečvou. Jmenovitě z řad profesionálních jednotky stanic Lipník nad Bečvou a Přerov, posílené dobrovolnými hasiči Týn nad Bečvou, Lhota, Veselíčko a Osek nad Bečvou. Požár lesa, přesněji starších pařezů a hrabanky, mezi které byly nedávno vysázeny mladé stromky, se rozšířil zhruba na plochu 1 hektaru.

Hasičům jejich zásah stěžuje velmi těžce přístupný terén pro cisternová vozidla a tedy i následně nedostatečná rezerva vody pro hašení. Staré pařezy jsou prohořelé a je nutné provést postupné prolévání, rozhrabávání požárem zasažené hrabanky, na některých místech se doslova provádí udusávání pomocí lopat. Aktuálně zde zasahují čtyři desítky hasičů, hasební práce jsou odhadovány ještě na dobu několika hodin, rovněž je zvažován následný dohled nad požářištěm dobrovolnou jednotkou.

Co je příčinou vzniku požáru na místě aktuálně šetří vyšetřoval Hasičského záchranného sboru, není vyloučena i možnost vzniku odhozením nedopalku či neopatrné manipulace s otevřeným ohněm, ne-li úmyslného jednání neznámou osobou či osobami. Výše škody bude upřesněna rovněž v následujícím čase, při požáru i samotném zásahu nedošlo k žádnému zranění osob.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet