Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Představujeme potápěče u HZS Pardubického kraje

Potápěčská skupina má k dispozici speciální vozidlo Renault Mascot, ve kterém je umístěna veškerá potápěčská výstroj a zároveň je uzpůsobeno jako zázemí pro dlouhodobý potápěčský zásah. Toto vozidlo je osazeno i GPS navigací z důvodu velkého akčního radiusu, který skupina pokrývá.



HZS Pardubického kraje, stanice Pardubice, je opěrným bodem pro potápěčskou činnost. Tuto činnost zajišťuje na směnu B a C pro Pardubický, Královéhradecký a Liberecký kraj. Směnu A zajišťuje HZS Hradec Králové. „Potápěčskou skupinu Pardubice tvoří 10 členů, z nichž 5 členů je držitelem kvalifikace potápěč 3. stupně. Tito potápěči mohou vykonávat potápěčskou činnost v uzavřených prostorách a hloubkách do 60 metrů. Dále vedou zdokonalovací výcvik ostatních potápěčů. Jeden člen má kvalifikaci potápěč 2. stupně, která ho opravňuje k provádění potápěčského zásahu v prostředí s volnou hladinou a maximální hloubce 40 metrů. Tři členové jsou potápěči 1. stupně. Tito potápěči se mohou zúčastňovat potápěčského výcviku, ale nesmí zasahovat pod vodou u potápěčského zásahu. U zásahu zajišťují technickou podporu. Jeden člen je v přípravě, kdy se připravuje na kurz potápěč 1. stupně. U zásahu zajišťuje rovněž technickou podporu. Potápěči jsou rovněž držiteli oprávnění Obsluha dekompresní komory,“ říká potápěč 3. stupně Richard Kubát, DiS.
Právě Richard Kubát je i diplomovaným zdravotnickým záchranářem, který zajišťuje zdravotnický dozor u riskantních potápěčských akcí.

Dalším vozidlem je Praga V3S, kde je umístěna dekompresní komora PK – 2, do které se vejdou v případě potápěčské nehody tři potápěči. „Tato komora je využívána u rizikových akcí ve větších hloubkách. K dispozici je i velký motorový člun pro 16 osob značky Carollina, osazený sonarem a plošinou. Potápěči používají pouze suché potápěčské obleky, protože většina zásahů probíhá ve zdravotně závadných vodách, kde hrozí infekce. Dále jsou používány celoobličejové přetlakové masky s ultrazvukovou komunikací, včetně povrchové komunikační stanice, suché rukavice a výstroj uzpůsobena na technické potápění,“ doplňuje Richard Kubát. Mezi nejčastější potápěčské zásahy patří vyhledávání utonulých osob, vyzvedávání utopených automobilů a zajišťování různých akcí. Součástí potápěčské skupiny HZS Pardubického kraje je i potápěčská skupina HZS Ústí nad Orlicí. Doba výjezdu potápěčské skupiny je 2 minuty.


por. Bc. Vendula Horáková
komisař – tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje

-kaw-
Sdílet