Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Bouřky udeřily a procházejí republikou, hasiči zasahují u stovek událostí

Přibližně od 18. hodiny zasahují hasiči v Jihočeském kraji u více než stovky událost spojených s bouřkou. Nejvíce bylo zasaženo Českobudějovicko, Jindřichohradecko a Táborsku.

Nejvíce hasiče zaměstnávají spadané stromy; dále tisková mluvčí Vendula Matějů zmínila také několik případů čerpání vody ze sklepů a zajištění uvolněných střech.

Zraněné osoby hlášeny prozatím nebyly.


Bouřka se silným nárazovým větrem a vydatnými srážkami dorazila těsně před osmou hodinou večerní i do Libereckého kraje. Od té doby se hasiči nezastavili a vyjížděli k jedné události za druhou. Za pouhé 2 hodiny zasahovali hasiči u 44 událostí, za další hodinu (ve 23:00) již řešili 67 událostí.

Nejčastěji šlo o popadané stromy, které na několika místech kraje zatarasily silnice. Neprůjezdné byly komunikace ve Vrchovanech na Českolipsku, na Semilsku pak například ve Vítkovicích, Bukovině u Čisté, v části obce Dolní Štěpanice, na Turnovsku v Modřišicích, Ploukonicích, Kacanovech, Hrubé Skále, Příšovicích či nedalekých Svijanech.

K čerpání vody pak byli hasiči voláni do Doks (20 cm ve sklepě), do ulice Diamantová v Turnově, kde před panelovými domy měli 1 metr vody. V Turnově se čerpalo také v Sobotecké ulici či Nádražní (přes 1 metr vody). S vodu ve sklepích museli pomáhat také hasiči na Jablonecku – u jednoho z panelových domů došlo k naplnění střechy vodou, která následně tekla do chodby i výtahové šachty. Čerpání se nevyhnuli ani v Liberci Rochlicích, dále v ulici Chrastavská, Zeyerova, Proboštská či v části Liberce – Staré Město a Staré Pavlovice.

Kvůli vydatným srážkám se zvedly hladiny potoků i větších vodních toků – 3. stupně povodňové aktivity bylo například dosaženo na Mohelce v Hodkovicích nad Mohelkou, 2. stupně na Smědé ve Frýdlantu.


Od 18:30 hod do 22:40 hod zasahovaly jednotky požární ochrany na Vysočině u 150 událostí, nejčastěji na Jihlavsku (51). Naopak nejméně událostí evidujeme na Třebíčsku, sdělila aktuálně po třiadvacáté hodině Petra Musilová, tisková mluvčí krajských hasičů.

Nejčastěji zatím jednotky požární ochrany odstraňovaly stromy, které padly na komunikace a bránily tak plynulému provozu.

Na ulici Myslotínská v Pelhřimově zůstal pod mostem uvězněný kvůli vzniklé laguně vody řidič s osobním vozidlem.

V několika případech hasiči také čistili ucpané kanalizace a provizorně zajišťovali střechy domů. V kempu u Řásné na Jihlavsku spadl strom na chatu, událost si vyžádala jedno zranění.


Také ve Středočeském kraji zasahují od osmnácté hodiny hasiči u více než stovky událostí a stejně jako jinde se jedná o popadané stromy či zatopené sklepy.


Čtyři jednotky vyjely ve 20:38 v Jihomoravském kraji k odstranění stromu, který spadl na autobus v obci Zastávka. Na místě hasiči nalezli zraněné dítě a další dvě osoby, poskytli předlékařskou pomoc a vyžádali si k zásahu zdravotnickou záchrannou službu.

Hasiči na jižní Moravě také zasahují u popadaných stromů, ostatně jako jednotky v celé republice.


Na Královéhradecku vyjely v pondělí 29. července 2013 ve 20:20 tři jednotky k rodinnému domu, do kterého v obci Pohoří udeřil blesk. K plamennému hoření nedošlo, poškozena byla elektroinstalace a vznikla škoda přibližně třicet tisíc korun. Hasiči provedli průzkum termokamerou.


Pardubickém kraji od 19.10 hodin až do 23.10 hodin vyjížděli hasiči k 103 událostem v souvislosti s bouřkou.

Hasiči zasahovali zejména u popadaných stromů, zatopených sklepů a utržených střech objektů i spadlých drátů elektrického vedení. Vyprošťovat ale museli také vzhledem k výpadkům elektrického proudu lidi z výtahů.

Střecha, kterou utrhl silný vítr, dopadla na rychlodráhu v obou směrech u Rosického nádraží v Pardubicích. Části střechy dopadly i na nadjezd. Hasiči odstranili z komunikace všechny utržené kusy.

Další utrženou střechu odstraňovali hasiči v Sobětuchách na Chrudimsku. Jednalo se o střechu z chléva. Uvnitř bylo domácí zvířectvo (přibližně 10 ovcí a koza). Při cestě k zásahu hasiči ještě vyprostili jedno vozidlo z příkopu a odstraňovali spadlé stromy.

V Chrudimi ve Vlčnovské ulici utrhl silný vítr střechu z panelového domu. Střecha zablokovala silnici a část střechy hrozilo dalším pádem. Dešťová voda zatékala do celého panelového domu. Na místo se dostavil zástupce města, který zařizoval ubytování postiženým osobám. O události byl informován i statik.

Pardubičtí hasiči vyjížděli mimo jiné také k vyvrácenému stromu, který spadl na jednu osobu u koupaliště Cihelna. Hasiči se museli přes několik spadlých stromů k uvízlé osobě dostat. Naštěstí došlo pouze k poranění od spadlých větví.

Vodu ze zatopených garáží museli hasiči odčerpávat před 23 hodinou ve Svitavách, zmínila závěrem tisková mluvčí pardubických hasičů Vendula Horáková.


Jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů také v Praze likvidují následky bouřky, která zasáhla území hlavního města Prahy. Do současné doby řešili hasiči přes 150 případů, převažují odstraňování spadlých nebo pádem hrozících stromů a větví a odčerpávání zatopených prostor.

Největším případem je evakuace dvou obytných domů v Praze – Dejvicích, ohrožovaných nestabilním jeřábem. Na místě zasahovaly všechny základní složky IZS, hasiči evakuovali imobilní osoby a asistovali při zajištění jeřábu.


Jednotka hasičů Hrádek u Rokycan v Plzeňském kraji byla povolána KOPISem k odstraňování nebezpečných stavů po přívalové bouři. První zásah byl v Kamenném Újezdu, kde stála zablokovaná osobní auta, která kvůli padlé větvi přes silnici nemohla vyjet. Jednotka nebezpečné stavy odstranila za pomocí Tatry a lana a za pomoci motorové pily.

Poté jela k Janovu na ohlášené padlé stromy přes silnici. Silnice již byla průjezdná díky profesionálním kolegům, ale bylo nutné ji douklidit a odstranit nebezpečné stavy v podobě nalomených stromů, hrozících pádem do silnice. Hrádecká jednotka na místě řídila dopravu a odstranila nebezpečné stavy.

Poté jednotka vyjela k čerpání sklepů v Dlouhé ulici v Hrádku a nakonec při cestě zpět na základnu vystřídala profesionální kolegy, kteří se chystali na odstranění padlého stromu na elektrické vedení.

Profesionální kolegové uskutečnili prvotní zásah a poté byli odvoláni k závažnější události a naše jednotka doostranila strom z elektrického vedení.

Jednotka hasičů Hrádek se vrátila na základnu ve 21:00hod. Radiostanice byla po celou dobu přetížená, prakticky všichni hasiči z celého okresu byli v pohotovosti a vyjížděli k desítkám událostí.

Děkujeme pracovníkům krajského operačního střediska, kteří i při maximálním vytížení situaci zvládli a dokázali řídit zásahy.

Dobrovolní hasiči Hrádek u Rokycan

Sdílet