Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasič Tomáš Petreček z Opavy zdolal v Pákistánu svou první osmitisícovku

V neděli 28. července 2013 ve 12 hodin místního času stanuli na vrcholu pákistánské osmitisícovky Gasherbrum I. opavský hasič a horolezec Tomáš Petreček a jeho kamarád horolezec Marek Novotný.


Na začátku července vyrazila horolezecká expedice s účastí Tomáše Petrečka, Marka Holečka, Zdeňka Hrubého a Marka Novotného na jedenáctou nejvyšší horu světa Gasherbrum I (8068 m), v místním jazyce přezdívanou také Krásná hora. Vrchol se nachází v pohoří Karákorám, přesněji na hranici Pákistánu a Číny.

Pohoří Karákorám je dlouhé více než 500 kilometrů. Gasherbrum I leží v těsné blízkosti druhé nejvyšší hory na světě – obávané K2. Obě hory jsou od sebe vzdáleny pouze 25 kilometrů. Z masívu Gasherbrum vyrůstá sedm vrcholů, které měří nad 7 000 metrů a jsou označeny římskými číslicemi. Prvovýstupem na Gasherbrum I se 5. července 1958 zapsali do historie Američané Andrew Kauffman a Pete Schoening.

Na Gasherbrum I vede několik výstupových cest. Česká expedice se nahoru vydá Japonským kuloárem, kde bude probíhat vlastní aklimatizace. Postupně vybuduje výškový tábor C1 (6400 m. n. m.), C2 (7000 m. n. m.), High camp (7300 m. n. m.) a odsud vystoupila na vrchol.

Pro Tomáše Petrečka a Marka Holečka to je první společná horolezecká expedice. Za optimálních podmínek se vrátí zpět do ČR začátkem září.


Kluci dosáhli vrcholu, jak poslali prostřednictvím SMS, „poměrně rychle“. Dá se říci, že na první pokus (postavili první a druhý výškový tábor, vrátili se dolů a po pár dnech šli do toho). Tomáš a Marek dobře zvládali nadmořskou výšku a přálo jim i počasí.

Cesta z 3. výškového tábora na vrchol a zpět trvala 20 hodin.

Tomáš prostřednictvím SMS požádal o vyřízení velkého poděkování všem hasičům z Opavy, včetně „deňáků“ a „dobráků“. Jejich podpora a pomoc je neuvěřitelná a Tomovi to moc pomáhá.

Tomáš Petreček (ročník 1979) slouží jako výjezdový hasič u Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje od roku 2000.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet