Sobota 27. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Noční požár zničil sklad autodílů

Pět požárních jednotek likvidovalo v noci na dnešek (24. 2. 2007) požár skladu autodílů v bývalém zemědělském areálu v Křižanovicích na Vyškovsku.Ilus­trační foto

Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen devět minut po půlnoci a na místo vyjely jednotky profesionálních hasičů z Bučovic a Slavkova a dobrovolných hasičů z Bučovic, Křenovic a Brankovic. Oheň v hale s náhradními díly pro nákladní auta zpozorovali dva řidiči, kteří do areálu přijeli odstavit kamiony a podařilo se jim přeparkovat dvě nákladní vozidla, stojící u hořící haly. Protože v objektu bývalé sušící linky obilí byly kromě náhradních dílů na nákladní vozidla uskladněny také pneumatiky a sudy s olejem, oheň se velmi rychle šířil a při příjezdu hasičů již byla celá hala o rozměrech cca 60 × 20 metrů v plamenech. Hasiči vzhledem k silnému zakouření zasahovali v dýchacích přístrojích a k zásobování vodních proudů zřídili čerpací stanoviště a kyvadlovou dopravu vody z okolních zdrojů. Oheň se podařilo dostat pod kontrolu dvě minuty po 2. hodině. Členitou halu ze zděným základem a kovovým opláštěním, jejíž konstrukce se částečně zřítila, dohašovali dalších pět hodin a požár likvidovali v 7:07 hodin. Při zásahu se podařilo zabránit výbuchu tlakových lahví, které hasiči z haly vynesli a ochladili na bezpečnou teplotu.
Oheň skladový objekt zcela zničil. Po dohašení lokálních ohnisek a podrobném prohledání požářiště bylo nutné zbytky haly strhnout. Příčinu vzniku požáru zjišťují experti HZS a Policie ČR. Místo požáru dopoledne prohlédl znalec v oboru elektro a nasazen byl i pes cvičený na detekci zbytků hořlavých kapalin. Celkovou škodu vyšetřovatel předběžně vyčíslil na čtyři miliony korun. Z toho jedním milionem hodnotu zničené haly, dalším milionem hodnotu zničených autodílů a dvěma miliony shořelé pneumatiky.

-kaw-

Zdroj:

por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

Sdílet