Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Odpolední a noční bouřka potrápila v noci na dnešek celou republiku, hasiči zaznamenali takřka 1500 výjezdů, bouřka si vyžádala jednu oběť

Hasiči na Vysočině měli plné ruce práce s odstraňováním následků bouřek, které včera pozdě odpoledne zasáhly Vysočinu. Popadané stromy na komunikacích, ale také na budovách a osobních vozidlech, zatopené sklepy a uvolněné krytiny na střechách domů, takto to prakticky vypadalo po celé Vysočině. Od půl sedmé večer se hasiči v našem kraji nezastavili a v odstraňování následků bouřek a hlavně velmi silného větru pokračují i v těchto chvílích. Nejvíce událostí jsme zaznamenali na Jihlavsku, nejméně naopak na Třebíčsku. Celkový počet událostí se od pozdního odpoledne do šesté hodiny ráno vyšplhal na 300 (denní průměr výjezdů se přitom pohybuje okolo 25).

Nejčastěji hasiči odstraňovali stromy,které padly na komunikace a bránily tak plynulému provozu. Některé komunikace zůstaly na Vysočině po pádu stromů zcela neprůjezdné. Ve Žďáru nad Sázavou na ulici Brodská padl strom na zaparkované osobní vozidlo. Nejednalo se o jediný případ, v průběhu noci a rána jsme řešili hned několik takovýchto výjezdů. Strom také padl v kempu u Řásné na Jihlavsku na chatku, při události se lehce zranila jedna osoba. V průběhu večera a noci jsme vyjížděli také k pěti požárům. V Meziboří na Žďársku hořel strom, v Chotěboři sloup vysokého napětí. V Lažínkách u Moravských Budějovic shořela po půlnoci stodola s dílnou. S požárem bojovalo šest jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. Předběžně byla škoda vyčíslena na půl milionu korun. Proč začala stodola hořet nyní zjišťují naši vyšetřovatelé.


Večerní bouřka ve středních Čechách také zaměstnala hasiče. Od 18 hodin do půlnoci vyjížděli k dvěma stovkám událostí. Bouřka zasáhla nejprve Benešovsko, Berounsko, pokračovala přes přípražské okresy a kraj opustila Mladoboleslavskem. Hasiči vyjížděli především na odstraňování popadaných stromů, uvolňování ucpaných kanalizací, čerpání vody… Nejvíce výjezdů bylo na Benešovsku (35), Berounsku (30), Mladoboleslavsku (30), Kutnohorsku (25) a Praze-západ (25).

Bouřka ve Středočeském kraji způsobila také 2 požáry nemovitostí.

V 18:15 byl ohlášen v obci Petrovice na Příbramsku požár nízké budovy. Hasiči po příjezdu na místo zjistili, že po zásahu blesku zde začala hořet stodola, se zemědělskými stroji a uskladněným uhlím. Na místo byly vyslány jednotky ze stanice HZS Sedlčany a Příbram, dalších 6 jednotek dobrovolných hasičů.

Zásah proběhl bez zranění. Pro hašení si hasiči zřídili čerpací stanoviště vody na místním rybníce. V 18.50 hodin se jim podařilo dostat požár pod kontrolu. V 19 hodin místním bagrem rozhrnuli hromadu uhlí a prolévali ji vodou. Ve 20 hodin byl požár zlikvidován. Způsobená škoda je 1,5 milionu korun, uchránit se podařilo hodnoty za 200.000 Kč.

Ve 20:40 byl ohlášen na linku tísňového volání Hasičského záchranného sboru požár střechy rodinného domu v obci Struhařov-Střížkov v okrese Benešov.

Po příjezdu prvních jednotek na místo bylo zjištěno, že po zásahu blesku začala hořet střecha rodinného domu. Na místo byly vyslány jednotky hasičů ze stanice HZS Benešov a Vlašim, 4 jednotky dobrovolných hasičů. Ve 21.25 hodin dostali hasiči požár pod kontrolu, termokamerou zkontrolovali objekt, ve 22.10 hodin byl požár zlikvidován. Způsobená škoda je 250.000 Kč, uchránit se podařilo hodnoty za 2 miliony.

Přívalový déšť zaplavoval sklepy, například Penny market v Kolíně hlásil 1,5 metru vody pod rampou, na Mladoboleslavsku v obci Tuřice-Sobětuchy voda z polí protrhla umělou hráz a valila se do obce, oplachovat silnici museli např. hasiči v Černošicích na Praze západ. Na Kladensku ve Stehelčevsi se krátce před 22 hodinou začal rozlévat potok, voda zaplavila jeden rodinný dům, odkud museli hasiči evakuovat 4 osoby, vytvořila obrovskou lagunu na hřišti. S čerpáním vody ze zatopených prostor se bude pokračovat i dnes.

Silný vítr kácel a lámal stromy, ty ohrožovaly dopravu na komunikacích, padaly do drátů elektrického vedení a ohrožovaly nemovitosti. Vítr poškozoval také střechy – například ve Vlašimi poškodil plechovou střechu, v Miličíně na Benešovsku uletěla plechová střecha z benzínové stanice a dopadla na silnici, nikomu se nic nestalo.

Následky večerní bouřky se budou likvidovat i dnes.


Hasičské jednotky v Ústeckém kraji vyjely od 20:00 do 8:00 k 14 nahlášeným událostem způsobeným noční bouřkou. V 6 případech to bylo odstraňování spadlých větví a stromů, na šesti místech bylo požadováno čerpání vody a ve dvou případech byly provedeny další technické zásahy.

Stromy a větve odstraňovali hasiči z vozovek v Lounech, Ústí nad Labem, Kytlici a Hřensku – okres Děčín,Obrnicích – okres Most a Ředhošti – okres Litoměřice. Na většině míst, kde bylo požadováno čerpání, voda sama opadla. Hasiči čerpali vodu z výtahové šachty v Masarykově ulici v Podbořanech, ze sklepa hospody v Tovární ulici v Ústí nad Labem. Na Střekově v Ústí nad Labem vyčistili kanálový odtok. V Čepirohách v Mostě pročisťovali zanesená česla Čepirožského potoka, aby voda nezaplavila přilehlé zahrádky. V Němčanech, okres Louny, bylo hlášeno jiskření v prázdném domě. Hasiči našli uvolněný izolátor, kdy o sebe ve větru narážely dráty pod napětím. Místo bylo předáno technikovi ČEZ.


V pondělí 29. července večer zasáhla také území Královéhradeckého kraje bouře s přívalovým deštěm. Prudké poryvy větru vyvracely stromy a voda zaplavovala sklepy a přízemí domů. Profesionální a dobrovolní hasiči zasahovali až do včerejší půlnoci u více jak stovky událostí.

Na mnoha místech v kraji vítr polámal stromy a větve, které spadly na silnice a dráty elektrického vedení. Nejvážnější situace byla na Hradecku a Náchodsku. Hasiči odstraňovali stromy v Novém Bydžově, Zachrašťanech, Skochovicích, Skřivanech, Lejšovce nebo Smiřicích. Voda po přívalovém dešti zatopila nákladovou rampu ve Futuru v Hradci Králové, sklepní prostory hotelu Alessandra, restaurační prostory v přízemí objektu Kondic v Dopravním podniku města Hradec Králové a další sklepy domů v ulicích Wonkova, třída Karla IV., Krapkova, Resslova, Letců, Meruňková, Holečkova, Sedláčkova, K Sokolovně, Kudrnova, Petra Jilemnického nebo Vrchlického v Hradci Králové. Hasiči odčerpávali vodu i v dalších městech a obcích – Chlumec nad Cidlinou, Nový Bydžov, Lovčice, Mokrovousy, Ohnišťany, Lochenice.

Na Náchodsku hasiči odstraňovali desítky spadlých stromů ze silnic v Hořičkách, Starém Plesu, Roztokách, Hořenicích, Prorubách, Náchodě, Jaroměři nebo Litoboři. Silný vítr poškodil střechu domu v Bílé ulici v Náchodě. Na desítkách míst hasiči odčerpávali vodu ze zatopených sklepů a silnic – Jaroměř, Kramolna, Náchod, Nové Město nad Metují, Nahořany, Vysokov, Meziměstí nebo Dolní Radechová. Voda po prudkém dešti zatopila přízemí jednoho z pavilonů v nemocnici v Náchodě. Před půl desátou večer hasiči vyprošťovali vozidlo z potoka v Červeném Kostelci. Ve Zlíči zase hasiči monitorovali objekt závodu s barvami, který zatopila voda.

I jinde v kraji měli hasiči práci s odklízením stromů a odčerpáváním vody. Protipovodňová opatření, jako pytlování a vystavění hrází před přívalovou vodou, prováděli hasiči ve Rtyni v Podkrkonoší na Trutnovsku. Hasiči z Trutnovska dále odstraňovali spadlé stromy a větve, které zablokovaly silnice v Hajnici, Úpici, Trutnově, Dolním Lánově nebo Bohuslavicích. Odčerpávali vodu v ulici Raisova ve Dvoře Králové nad Labem nebo ulici Dr. A. Hejny v Úpici.

Na Jičínsku hasiči odstraňovali stromy z komunikací v Gothardské ulici v Hořicích, mezi Novou Pakou a Kumburských Újezdem nebo Sobotce. Zlomená větev spadla na dráty elektrického vedení v Dolní Nové Vsi. Tu odstranili pracovníci energetických závodů.

Na Rychnovsku hasiči odstraňovali strom, který spadl na dráty nízkého napětí v Dukelské ulici v Doudlebách nad Orlicí. Další popadané stromy odklízeli ze silnic mezi obcemi Borovnice a Rájec nebo ve Sněžné. Tři jednotky hasičů vyjely po osmé hodině večer do obce Pohoří, kde blesk poškodil elektroinstalaci rodinného domu. K požáru uvnitř objektu nedošlo. Dobrovolní hasiči z Týniště nad Orlicí zase pomáhali majiteli, kterému silný vítr odnesl reklamní textilní altán a zachytil se na plotě u hlavní silnice v Týništi nad Orlicí.

Od půlnoci do dnešní osmé hodiny ráno zasahovali hasiči Královéhradeckého kraje u více jak deseti událostí v souvislosti s bouří a přívalovým deštěm. Před půl jednou v noci vyjeli hasiči do dětského tábora mezi Chlístovem a Chvalkovicemi na Náchodsku, kde silný vítr poškodil několik stromů, které hrozily pádem. Stromy spadly a zablokovaly silnice ve Stárkově, Teplicích nad Metují na Náchodsku nebo Zámecké ulici v Náchodě, kde strom spadl na dráty elektrického vedení. V Náchodě – Bělovsi hasiči po třetí hodině ráno odčerpávali vodu ze zatopeného nájezdu k zásobovací rampě u nákupního střediska a ze sklepa domu v ulici Na Hamrech v Náchodě.

Další stromy ze silnic a drátu elektrického vedení hasiči odstraňovali v ulici Polská a Královědvorská v Trutnově, Pavlovicích, Malých Svatoňovicích na Trutnovsku.

Další popadané stromy a větve odstraňovali hasiči ve Stěžerách a Holohlavech na Hradecku.

Spadlý strom odstraňovali dnes ráno hasiči u Nové Paky na Jičínsku.


Během nočního hodin pondělka 29. 7. 2013 a následně až doposud tj. úterý 30. 9. 2013 stav k 8:00 vyjížděli profesionální i dobrovolní hasiči Olomouckého kraje ke dvou desítkám událostí. Ve většině případu se na linku tísňové pomoci obraceli lidé s žádostí o odstranění spadených stromů na komunikacích či místech, kde blokovaly provoz nebo ohrožovaly chodce a obydlí.

Ve večerních hodinách, přesněji před třiadvacátou hodinou došlo k dopravní nehodě vlaku u obce Domašov nad Bystřicí, ten při jízdě narazil do stromu spadeného do kolejiště. Nepříjemné chvíle se odehrály i na Šumpersku v ulici Kramerlova, zde vítr urval část plechové krytiny a bylo nutné provést provizorní upevnění s tím, že majitel následujícího dne zavolá klempíře na opravu. V jednom případě rovněž na Šumpersku spadla část stromu i na zaparkované vozidlo. Dle dostupných informací se během našich zásahu a událostí, ke kterým vyjeli hasiči nedošlo k žádnému zranění osob.

Nejvíce událostí tedy v průběhu posledních hodin a ve spojitosti se silným větrem, likvidovali hasiči na Šumpersku. Několik případů poté mají za sebou hasiči okresu Olomouc a Jeseník.


Velmi silné bouřky zasáhly celou Českou republiku a nevyhnuly se ani Pardubickému kraji. Od 19.10 hodin až do úterní 9 hodiny ranní vyjížděli hasiči ke 211 událostem v souvislosti s bouřkou.

Hasiči zasahovali zejména u popadaných stromů, zatopených sklepů a utržených střech objektů i spadlých drátů elektrického vedení. Vyprošťovat ale museli také vzhledem k výpadkům elektrického proudu lidi z výtahů a likvidovali také požár trafostanice v Litomyšli..

Střecha, kterou utrhl silný vítr, dopadla na rychlodráhu v obou směrech u Rosického nádraží v Pardubicích. Části střechy dopadly i na nadjezd. Hasiči odstranili z komunikace všechny utržené kusy. Další utrženou střechu odstraňovali hasiči v Sobětuchách na Chrudimsku. Jednalo se o střechu z chléva. Uvnitř bylo domácí zvířectvo (přibližně 10 ovcí a koza). Při cestě k zásahu hasiči ještě vyprostili jedno vozidlo z příkopu a odstraňovali spadlé stromy. V Chrudimi ve Vlčnovské ulici utrhl silný vítr střechu z panelového domu. Střecha zablokovala silnici a část střechy hrozilo dalším pádem. Dešťová voda zatékala do celého panelového domu. Na místo se dostavil zástupce města, který zařizoval ubytování postiženým osobám. O události byl informován i statik.

Pardubičtí hasiči vyjížděli mimo jiné také k vyvrácenému stromu, který spadl na jednu osobu u koupaliště Cihelna. Hasiči se museli přes několik spadlých stromů k uvízlé osobě dostat. Naštěstí došlo pouze k poranění od spadlých větví. Hasiči také museli odčerpávat vodu z několika zatopených objektů.

Zásahy hasičů dle okresů:
Chrudim 109
Pardubice 34
Svitavy 22
Ústí nad Orlicí 46


Hasiči v Libereckém kraji zasahovali nepřetržitě po celou noc. Za vše mohla bouřka doprovázená silným větrem a srážkami. Do dnešního rána (8:00 hodin) tak měli za sebou 123 událostí a toto číslo ještě není konečné, neboť stále jezdí odstraňovat popadané stromy a čerpat vodu. Bouřka si vyžádala jeden lidský život, a to v Jeřmanicích, kde do rozlitého potoka spadl na své zahradě starší muž. Hasiči muže oživovali zhruba 15 minut do příjezdu zdravotníků, kteří v resuscitaci pokračovali. Lékař bohužel konstatoval smrt.

Čtyři jednotky hasičů pomáhaly s evakuací dětského tábora v Raspenavě, celkem bylo evakuována 84 osob, z toho 60 dětí. Jednotky z druhého stupně požárního poplachu zasahovaly také u požáru chaty po zásahu bleskem. Událost se stala v Jestřabí v Krkonoších na Semilsku v chatové osadě a hasičům byla ohlášená ve 21:57 hodin. Již v době příjezdu hasičů šel požár střechou ven a jelikož oznamovatel nevěděl, zda se uvnitř někdo nenachází, vydali se hned hasiči v dýchací technice na průzkum. V objektu nikoho neobjevili. Požár se jim podařilo lokalizovat pár minut po půlnoci a před jednou hodinou ranní zcela zlikvidovat.

V 1:26 hodin přijali hasiči hlášení přes linku 112, že ve Frýdlantu na mostě stojí muž a vyhrožuje skokem do vody. Operační důstojník ihned povolal na místo 2 jednotky hasičů (Frýdlant, HZS LK PS Raspenava). Muž do vody skutečně skočil a hasiči se ihned připravili na jeho záchranu s potřebným vybavením jako je člun, suché obleky a lana. Muž měl velké štěstí, zhruba po 500 metrech ho zpětný proud vynesl do náhonu, kde bylo pouze po kolena vody a odkud sám vylezl. V době vydání zprávy (10:00 hodin) mají hasiči v Libereckém kraji na svém kontě již 128 zásahů.


Během včerejší bouřky, která se přehnala i přes Jižní Moravu, padaly stromy. Hasiči během čtyř hodin vyjeli celkem k 27 událostem, z toho 20 zásahů bylo v souvislosti právě se spadenými stromy. V obci Zastávka u Brna spadl strom na autobus stojící v zastávce. Dva dospělí a jedno dítě utrpěli zranění. Strom byl rozřezán a pomocí jeřábu z autobusu odstraněn.

V souvislosti s bouřkou hasiči „naháněli“ na Brněnské přehradě člun, který se utrhl a uplaval i s dřevěnou boudou ve které byl parkován. Celkem bylo v Jihomoravském kraji nasazeno 16 profesionálních, 14 dobrovolných a jedna podniková jednotka.


V průběhu včerejšího večera a noci zasahovali jihočeští hasiči v souvislosti s bouřkou přibližně u 150 událostí. Bouřka spojená se silným větrem a místy i kroupami se přehnala pouze přes část území kraje, hasiči měli napilno na Českobudějovicku, Jindřichohradecku a především na Táborsku. Konkrétně evidujeme nejvíce zásahů v Týně nad Vltavou, na Dačicku a v Táboře.

Hasiči vyjížděli nejčastěji k popadaným stromům – těchto zásahů je více než stovka. Dále v necelých dvaceti případech čerpali vodu, vyjížděli také na místa, kde bouřka či spadané stromy poškodily elektrické vedení. U těchto zásahů spolupracovali s pracovníky energetické pohotovosti.

Na několika místech kroupy a silný déšť poničily střechy domů. Hasiči společně s zástupci místních samospráv poškozené střechy zajistili. Jednalo se např. o Týn nad Vltavou, obec Lhota Samoty na Táborsku, o Buzuluckou ulici v Táboře či na dětský táboř u Radlic na Jindřichohradecku, kde byl celý tábor více než čtyřiceti dětí evakuován do obce. V Táboře pak u několika domů zatekla voda střechami do domů, kde následně došlo k zkratům elektroinstalace. Hasiči ve všech případech vždy odpojili dům od přívodu elektrické energie a případně provedli dohašení. Takového události evidujeme v Táboře ve Vídeňské a Bukurešťské ulici, v Padařově na Táborsku či v Týně nad Vltavou v Předčické ulici.

Na železniční trati u Stohlasné Lhoty na Táborsku po 19. hodině poničil spadlý strom troleje vlaku. Nehoda se obešla zcela bez zranění. Komplikace nastaly také na dálnici D3 u Tábora, kde byla vozovka silně znečištěna listím a větvemi, u Sudoměřic u Tábora hasiči z dálnice odklízeli spadlou ceduli.


I nadále hasiči na Vysočině odstraňují následky bouřek, od rána je zaměstnávají převážně popadané stromy. Odstraňují je hlavně z komunikací, kde brání plynulému provozu. Několikrát byli hasiči také povoláni k odstranění stromů, které padly na zaparkovaná osobní vozidla.

Od šesté hodiny ráno do desáté hodiny dopoledne zasahovaly jednotky požární ochrany v Kraji Vysočina u dalších třech desítek událostí, a to převážně na Jihlavsku a Žďársku. Celkový počet událostí v souvislosti s počasím se tak vyšplhal od včerejšího pozdního odpoledne na 330.

Stromy z komunikací hasiči dnes ráno a dopoledne odstraňovali na Jihlavsku například na ulici Nádražní v Třešti, u Opatova nebo Kostelní Myslové. Na Žďársku zatarasily popadané stromy komunikaci například u Vojnova Městce nebo Radostína. V Jihlavě na ulici Dělnická spadl strom na dům, nikdo naštěstí nebyl zraněn. Popadané stromy ze zaparkovaných osobních aut hasiči odstraňovali například na ulici Vlasty Pittnerové v Polné, nebo na ulici Kosovská v Jihlavě.

Sdílet