Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nejlepší sportovci se sjeli do Hradce Králové a změřili síly v požárním sportu při Memoriálu Josefa Romportla a Vlastimila Málka 2013

Dnes 16. srpna 2013 se na stadionech TJ Sokol a HZS Královéhradeckého kraje v Hradci Králové uskutečnil XXXIX. ročník Memoriálu Josefa Romportla a Vlastimila Málka v disciplínách požárního sportu. Své síly změřilo na 100 profesionálních a dobrovolných hasičů z celé České republiky, včetně členů reprezentačního družstva Hasičského záchranného sboru České republiky.

Pro členy reprezentace to byla poslední příprava před nadcházejícím Mistrovství ČR profesionálních a dobrovolných hasičů v požárním sportu, které se uskuteční ve dnech 23. až 25. srpna v Mladé Boleslavi.

Memoriál zahájil ředitel HZS Královéhradeckého kraje plk. Ing. František Mencl. Soutěžící přišli podpořit představitelé Královéhradeckého kraje, státní správy a samosprávy a další hosté. Poděkování patří partnerům akce, a to statutárnímu městu Hradec Králové, Zdravotní pojišťovně Ministerstva vnitra ČR a společnosti Astor – Komplex s.r.o. Hradec Králové za jejich podporu při realizaci letošního ročníku.

Soutěžilo se tradičně ve dvou disciplínách: běhu na 100 metrů s překážkami a výstupu do 4. podlaží cvičné věže. V letošním roce se poprvé započítávalo celkové pořadí ve dvojboji (výsledky obou disciplín) do soutěže „Český pohár ve dvojboji“, kterou vyhlásila Česká asociace hasičských důstojníků.

Běh na 100 metrů s překážkami (vyřazovací způsob) se vydařil domácím závodníkům. V konkurenci 93 závodníků, kteří tuto disciplínu absolvovali, skončili Jakub Paulíček a Petr Mařan na druhém a třetím místě. Jakub Paulíček zvládl trať v čase 16.05 s. a Petr Mařan v čase 16, 43 s. Z vítězství se radoval Martin Lidmila z SDH Zbožnov, který doběhl v čase 15,95 s.

Ve výstupu do 4. podlaží cvičně věže (vyřazovací způsob) na hřišti HZS Královéhradeckého kraje zvítězil a zároveň obhájil loňské prvenství v této disciplíně Jakub Pěkný z HZS Ústeckého kraje v čase 13,90 s. Na druhém místě skončil Jaroslav Hrdlička z HZS Plzeňského kraje v čase 16,17 s. a z třetí příčky se radoval Martin Stuchlík z HZS Kraje Vysočina v čase 14.64 s. Ani domácí závodníci neudělali ostudu.

Václav Novotný, který v roce 2011 tuto disciplínu vyhrál, se probojoval přes vyřazovací soutěž do semifinále, kde už se mu bohužel tolik nedařilo a skončil před branami finálového závodu. V souboji s Martin Stuchlíkem nakonec skončil v čase 14,81 s. na výborné čtvrté příčce.

Výstup na věž absolvovali také muži nad 40 let, v kategorii „veteránů“ zvítězil Martin Provazník z HZS Plzeňského kraje v čase 15,33 s., za ním skončil Martin Šesták z HZS Zlínského kraje v čase 16,11 s. a na třetím místě se umístil Martin Hovorka z HZS Ústeckého kraje s časem 16,59 s.

Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje pořádá Memoriál Josefa Romportla a Vlastimila Málka jako trvalou vzpomínku na hasiče, kteří při výkonu svého povolání obětovali to nejcennější, a to své vlastní životy.

Příslušníci Josef Romportl a Vlastimil Málek zahynuli dne 18. července 1973 při tragickém požáru svářecí soupravy v zámečnické dílně v objektu ČSAO v Hořické ulici v Hradci Králové. Požár acetylenové lahve a následná exploze si vyžádala životy dvou příslušníků tehdejšího Krajského veřejného požárního útvaru.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet