Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V obci Malíkovice hoří seník, na místě stále zasahuje několik jednotek hasičů, škoda je vyčíslena na 20 milionů

Ve středu 31. 7. 2013 krátce před polednem (11.15 hodin) byl krajskému operačnímu a informačnímu středisku HZS Středočeského kraje oznámen požár velkokapacitního seníku v Malíkovicích na Kladensku.

Na místo operační vyslalo hasiče ze stanice HZS Slaný, Stochov, Kladno a 10 jednotek dobrovolných hasičů. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v areálu Agra Řisuty je ohněm zasažen celý objekt seníku o rozměrech 18 × 60 m. Uvnitř jsou uskladněny balíky slámy. Byl vyhlášen 2. poplachový stupeň.

Hasiči ochlazovali okolní budovy, chránili sousední objekt, kde jsou prasata. Na místním rybníku zřídili čerpací stanici. Na střeše seníku jsou fotovoltaické panely. Ve 12.15 hodin byl vyhlášen 3. poplachový stupeň, na místo přijíždějí další jednotky PO.

Vyšetřovatel příčin vzniku požáru předběžně odhadl ohněm způsobenou škodu na 20 milionů, uchráněné hodnoty na 10 milionů, příčinou vzniku požáru má být nedodržení bezpečnostních předpisů při svařování hydroizolační lepenky.

K požáru je přivolán statik a také těžká technika ze Záchranného útvaru Hlučín a ze Zbirohu. Na místě jsou zástupci životního prostředí ze Slaného a vzorky vody, odtékající z požářiště, odebrali hasiči z Chemické laboratoře HZS Kamenice. V 19.15 hodin mají hasiči oheň pod kontrolou. Při zásahu se jeden hasič zranil na ruce, zranění si vyžádalo ošetření v nemocnici.

Hasiči večer prostor zásahu osvětlují pomocí osvětlovacích balonů, hasí slámu, postupně se odkrývá střešní krytina, prostory kontrolují termokamerou. O půlnoci končí 3. poplachový stupeň, dochází k redukci sil a prostředků. Během uplynulých 12 hodin se v Malíkovicích při likvidaci požáru velkokapacitního seníku vystřídala stovka profesionálních i dobrovolných hasičů.

Při požáru seníku došlo i k vzplanutí solárních panelů, které byly umístěny na střeše tohoto seníku. Požár je většího rozsahu a předběžná škoda byla vyčíslena na 20 000 000,–Kč. Policisté případ v současné době prošetřují jako podezření z trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti, uvedla mluvčí středočeského KPŘ nprap. Jana Šteineroná.

Ve čtvrtek 1. srpna ve 3 hodiny ráno přijíždí technika z Hlučína. Stále pokračuje vyvážení sena a jeho hašení. Na místě dochází k dalšímu střídání hasičů. Přijíždějí nové posily. Likvidace požáru pokračuje…

Foto: HZS Středočeského kraje

nprap. Lenka Kostková
tisková mluvčí
HZS Středočeského kraje
Sdílet