Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Petroupimi si opravili historickou stříkačku, sbor ji vlastní od roku 1937

Náš sbor SDH Petroupim vlastní již od roku 1937 motorovou stříkačku Sigmund LM 32, kdy byla zakoupena za 24400 Kč v Olomoucké firmě Sigmund. Dlouhá léta zde spolehlivě pracovala a prošla i řadou drobných úprav a oprav, tak aby plnila svou funkci dle měnících se požadavků sboru.

Byla doplněna startérem a schránkou na akumulátor. Někdy v 70. letech se při doplňování paliva vzňala a oheň poškodil původní lak a dobové nápisy se jménem sboru. Dále oheň poškodil i jednu ze čtyř savic, takže byla k nepotřebě.

Po zakoupení PS 12 její využití u sboru začínalo býti menší, i když byla stále udržována v dobrém stavu a připravenosti k použití. Loni jsme začali zvažovat opravu a to tak aby byla co nejcitlivější. Záměr ji pouze vyleštit a zachovat v takovém stavu v jakém byla, vzal brzo za své. Při bližším zkoumání jsme zjistili, že se pod nátěrem po opravě skrývá nápis, který jsme se rozhodli obnovit a to si vyžádalo i nový lak.

Zvažovali jsme jakou cestou se vydat, zda co nejvíce se přiblížit původnímu stavu z výroby, což nebylo možné, vzhledem k chybějící dokumentaci, zejména fotografií, nebo pokračovat v započaté práci našich předchůdců a vtisknout stříkačce svůj otisk, stejně jako oni. Rozhodli jsme se pro druhou variantu.

Letos v únoru jsme se pustili do opravy. Nejprve jsme celou stříkačku odstrojili a jednotlivé části nechali opískovat. Pak přišli ke slovu smirkové papíry a drátěné kartáče do vrtačky a rozbrušovačky. Mosazné části byly původně niklované, ale protože došlo k odprýskání většiny z nich a právě ta mosaz nás svou barvou zaujala, rozhodli jsme se proto je vyleštit a přelakovat bezbarvým lakem.

Domluvili jsme se na zachování úprav, které byly provedeny před námi. Pouze došlo k jejich doladění, dle našich představ. Díly nám po opískování nalakovala firma Lejček+ Holub z Libže a linkování a nápisy na kapotáži nám provedl p. Houdek z Louňovic pod Blaníkem.

Pracoval podle zbytků nápisu, který vystupoval na kapotáži zpod barvy a snažil se mu co nejvíce přiblížit. Vlastně jediné co bylo vidět byl letopočet založení sboru a předání stříkačky. Tedy 1891– 1937. Motor a čerpadlo, protože před začátkem opravy byly funkční, jsme nerozebírali.

Motor dostal nátěr černou barvou, odolnou proti vysokým teplotám a čerpadlo červenou, jakou byla stříkána kapotáž. Opatrně jsme začali sesazovat jednotlivé díly dohromady a dílo se blížilo ke konci. Naší pozornosti neunikly ani savice a sací koš. Koncovky savic jsme vyleštili a taktéž sací koš, samozřejmě opět jsme provedli lakování bezbarvým lakem. Není jistě bez zajímavosti, že stříkačka má stále původní pneumatiky od firmy Kudrnáč.

Konečně 17.5. nastal zkušební start. Vytáhli jsme stříkačku před hasičárnu a za dozoru a odborné rady zkušeného strojníka p. Vašáka Jaroslava stříkačku nastartovali. Samozřejmě se vyskytly drobné chybičky, které byly obratem odstraněny a stříkačka je opět funkční.

Prozatím jsme zkoušeli sát pouze z kádě, ale věříme, že i z potoka jí to půjde dobře. Při naší hasičské soutěži (Petroupimské Ohni Zmar!) v netradičních disciplínách 22. 6. 2013 jsme startovali s touto stříkačkou a ukázali přítomným, že zdaleka nepatří do starého železa a úsilí vložené do opravy nebylo zbytečné.

Ke stříkačce se nám bohužel nedochovala žádná dokumentace, proto jsem se rozhodl i na popud několika našich členů, něco o této stříkačce zjistit. Po zadání Sigmund do vyhledávače se mi zobrazili zmínky a odkazy jednotlivých SDH. Podle fotografií v jejich fotogaleriích nebo dle zmínky o roku pořízení, jsem tipoval a oslovoval jednotlivé sbory s otázkou zda se jim nezachovala nějaká dokumentace. Psal jsem i do Hasičských muzeí.

Úplně první e-mail jsem ale poslal do firmy Sigma nástupce firmy Sigmund. Odtud mi s politováním odpověděli, že nemají archiv, že ho museli odevzdat do Vysokého Mýta, kam byla převedena veškerá výroba hasičských stříkaček a to někdy v padesátých letech. p. Bárta z muzea v Přibyslavi, mě nasměroval na Opavský Zemský archiv.

Mezitím jsem oslovil i firmu THT Polička kam byla někdy v šedesátých letech výroba stříkaček opět převedena. Byl jsem odkázán na muzeum ve Vysokém Mýtě. Na čas jsem pátrání přerušil a se započetím opravy stříkačky jsem zase začal pátrat. Z Opavského archivu mě přesměrovali na Olomoucký archiv. Sdělili mi, že se u nich nalézají dva kartony s dokumenty firmy Sigmund, které se týkají stříkaček a obsahují dobu 1935– 1945.

Po dohodě s p. mgr. Sejkem z Benešovského archivu, jsme požádali o zapůjčení těchto kartonů do Benešova. Kartony dorazili a my se vydali do archivu. Podařilo se nám nalézt tabulku v té době vyráběných typů, popis provedení podvozků a návod na používání a údržbu.

Bohužel jsme neobjevili žádné dobové fotografie. Podle typu motoru a čísla na čerpadle jsme usoudili, že vlastníme typ LM 32 s motorem Škoda s obsahem 1400cm3 a čerpadlem o výkonu 1600l/min. s rotační vývěvou.

Závěrem bych chtěl poděkovat všem, co se na opravě stříkačky podíleli za jejich obětavou práci, která dle mého názoru byla korunována úspěchem a to zejména Vejvodovi J. ml., Bílkovi P., Lejčkovi R., Kováři M. a Vašákovi M. ml. Také se chystáme se na opravu PS 8, kterou se nám podařilo letos získat do vlastnictví.

Více fotografii z celé rekonstrukce stříkačky si je možné prohlédnout zde.

Vašák Mirek
strojník a kronikář sboru

Sdílet