Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Štábní cvičení „Povodeň Jizera 2007“

HZS Libereckého kraje v souladu s § 17 zák. č. 239/2000 Sb., o IZS, organizuje v úterý 27. února 2007 ve spolupráci s Krajským úřadem Libereckého kraje štábní cvičení povodňových orgánů a složek Integrovaného záchranného systému (IZS) Libereckého kraje s názvem „Povodeň Jizera 2007“.

Tématem cvičení je příprava povodňových orgánů a složek IZS Libereckého kraje k řešení mimořádné události. V tomto případě se bude jednat o povodňový stav na vodním toku Jizery.
Český hydrometeorologický ústav vydá fiktivně výstražnou informaci s označením vysokého stupně nebezpečí, kdy na základě vývoje meteosituace se předpovídá pro Jizerské hory a Krkonoše prudké oteplení, intenzivní až přívalové dešťové srážky a vítr. V důsledku tohoto se očekává prudké tání sněhu, přesycení sněhové pokrývky, půdy i vodních toků s následným vznikem povodní. Tato informace se v operačním čase naplní a povodňové orgány budou nuceny řešit povodňovou situaci, včetně využití sil a prostředků složek IZS pro zabezpečení evakuace a organizaci záchranných a zabezpečovacích prací. V obcích Jablonec nad Jizerou, Dolní Sytová a Železný Brod dojde podle plánu cvičení k rozlití toku a zatopení částí podél řeky v rozsahu stoleté vody.
Celé cvičení bude probíhat bez nasazení sil a prostředků požární ochrany a cvičit budou pouze jednotlivá pracoviště povodňových orgánů obcí a operační střediska základních složek IZS – HZS LK, PČR – OŘ Semily a Jablonec nad Nisou. Cvičení se zúčastní obce s rozšířenou působností Jilemnice, Semily, Železný Brod a Turnov a další obce v záplavové zóně Jizery. Celého cvičení se jako pozorovatel zúčastní také hejtman Libereckého kraje Petr Skokan, který bude sledovat práci povodňových orgánů vybraných obcí.
Jako hlavní cíle cvičení byly stanoveny následující činnosti: ověření reálnosti připravené dokumentace (povodňových, havarijních a krizových plánů), procvičení akceschopnosti dotčených povodňových orgánů, procvičení předávání výstražných a varovných zpráv, procvičení hlásné povodňové služby, činnosti povodňových orgánů (obec až kraj) v očekávání a průběhu povodně, procvičení vzájemné součinnosti těchto orgánů včetně součinnosti se složkami IZS a činnosti operačních a informačních středisek HZS LK a PČR. Celé cvičení bude vyhodnoceno jednotlivými rozhodčími při společné schůzce přibližně v polovině března.

-kaw-

Zdroj:
por. Mgr. Iva Michalíčková
tisková mluvčí HZS Libereckého kraje
Sdílet