Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

BELFAST 2013: Ve městě vybombardovali stanici a zastřelili hasiče, přineslo to mimo jiné změnu zásahového oděvu

Dnes jsme měli co se sportovních disciplín týče volněji, zamířili jsme tak na centrální hasičskou stanici zde, v Belfastu. Ta funguje od roku 1993; vybudována byla poté, co jim tu původní několikrát zničil výbuch.

Jak zřejmě víte, nebo se můžete kdekoli dočíst, je historie nejen Severního Irska, ale i Belfastu samotného, provázena dlouhou „občanskou“ válkou, plnou výbuchů bomb, nástrah, střelby a násilí. Tato historie provází i službu hasičů ve městě.

V Belfastu je v současné době šest hasičských stanic. Některé z nich ještě nedávno absolvovaly i přes šest tisíc zásahů ročně. Souviselo to právě s bombovými útoky, požáry aut a dalšími průvodními jevy místních nepokojů. Fotografie, které jsme měli možnost vidět, zobrazují především zásahy u explozí, požárů aut a požárů budov v plném rozsahu.

Nepokoje ve městě dokonce přinesly změnu zásahových oděvů. Poté, co byl zastřelen zasahující hasič proto, že vypadal téměř jako policista, byly zavedeny žluté helmy a žluté kalhoty.

V současné době místní hasiči nosí „klasické“ modré zásahové oděvy, které však od začátku pololetí začínají nahrazovat oděvy v barvě pískové. Kdokoli z hasičů teď vymění oděv za nový, bude již jen právě v této barvě. Důvod této změny není běžným hasičům zcela známý, podle nich se kromě barvy změnila i hmotnost a tloušťka oděvu.


Centrální stanice, kterou jsme navštívili, byla uvedena do provozu v roce 1993, jak jsme již zmínili v úvodu. Původní stanice stála velmi blízko soudu a znesvářené strany se tak často trefily právě do ní. Dle sdělení hasičů se jednalo o nejbombardo­vanější hasičskou stanici na světě, což je poměrně pochopitelné. Ve svém nejvyšším patře, kde byly prostory hasičů, měla dokonce neprůstřelná okna. Stanice nevydržela jeden z posledních výbuchů, který ji zcela zničil.


Na centrální stanici v Belfastu slouží v jedné směně celkem 11 hasičů, jsou rozmístěni na dvě cisterny a speciální techniku (výšková, technická pro lezecké zásahy a zásahy na vodě). Systém je postaven na čtyři směny, slouží se dvě ranní (9–18), dvě noční (18–9) a následují čtyři dny volna, tedy systém podobný naší dvanáctihodinové rotaci.

Belfast je hlavní město Severního Irska. Je zároveň největším městem Severního Irska a provincie Ulster. Žije v něm asi 310 000 obyvatel.

zdroj: Wikipedia

Na „výjezdu“ slouží také několik žen, je jich však velmi málo. Problémy, které to přináší, jsou zcela stejné, jako u nás nebo kdekoli jinde na světě – ženy mají dělat stejnou práci jako muži, za stejné peníze jako muži, ale vstupní podmínky ke sboru mají výrazně snazší, což samozřejmě nedělá dobrou atmosféru.

Vybavení vozů je chudší, než jsme zvyklí z Česka. Zaujalo nás však, že je v každém voze spolu s dýchací technikou od Drägeru k dispozici elektronická tabule, která dálkově zobrazuje informace z dýchacího přístroje každého hasiče – zůstatek vzduchu i stav indikátoru mrtvého muže. Rovněž lze skrze ni hasiče přivolat zpět k vozu.

Samozřejmostí jsou na veškeré technice v Irsku svislé šikmé pruhy na zádi vozidel a kompletní osvětlení v LED technologii – od majáků až po skříně nástavby. Ty vyrábí tuzemská firma Browns a staví je ve většině případů na podvozky Volvo. Na dvoře stanice však bylo možné zahlédnout i postaršího Dennise či kontejnerové nosiče MAN s vybavením pro zásahy USAR týmů či týlovými kontejnery.

Vozidla jsou vybavena tablety s navigací, registrem nebezpečných látek či nákresy vozidel s vyznačením akumulátorů a airbagů, jako to známe například z tabletů ostravských Econiců, které jsme nejednou zmiňovali.

Během naší návštěvy byl na stanici pouze druhý vůz, první – o něco vybavenější – byl na výjezdu – u ženy, která hrozila skokem z mostu do řeky Lagan. Pro tyto příležitosti mají hasiči mimo jiné dvě lodě, které kotví přímo na řece. Na stanici jsou pak pro tyto příležitosti k dispozici další dva nafukovací čluny a technický automobil.


Northern Ireland Fire & Rescue Service (NIFRS) zasahuje na území o rozloze přes 5 500 čtverečních mil, na kterém žije 1.71 milionu lidí. Organizace je rozdělena do čtyř operačních oblastí – Severní, Jižní, Východní a Západní. V celém Severním Irsku je 68 hasičských stanic.

Sdílet
Seriál: WPFG 2013: Belfast