Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V noci na dnešek přešla přes naší republiku opět bouřka, hasiči zasahovali u 470 případů, nejvíce zásahů bylo ve Středočeském kraji

Dnešní noční bouřka sice neměla takovou intenzitu jako ta, která zasáhla naše území z neděle na pondělí, přesto zaměstnala na celou noc hasiče zvláště na západě a severu naší republiky.

V celé České republice hasiči v noci vyjížděli k 470 technickým zásahům. Velká většina jich a byla v kraji Plzeňském (88), Středočeském (127), Praze (40) a Ústeckém (55). Jak bouřka postupovala republikou, tak postupně slábla a například na Vysočině, kde byla nedělní bouřka nejintenzivnější, zasahovali už jen u 15 událostí. Likvidovali zde ale například požár v Polné na Jihlavsku, kde před čtvrtou hodinou ráno spadly dráty elektrického vedení a zapálily trávu.

Nejčastěji hasiči odstraňovali stromy, které padly na komunikace a bránily tak plynulému provozu. Některé komunikace zůstaly po pádu stromů zcela neprůjezdné. Stromy padaly i na budovy, osobní auta nebo železnici.

Na některých místech (např. na Berounsku a Kladensku) se také potýkali s přívaly deště a odčerpávali vodu ze sklepů a suterénních prostor.

Během noci také evakuovali dva dětské tábory, jeden na Karlovarsku, tady hasiči pomáhali s evakuací 39 osob (29 dětí a 10 dospělých), ubytování bylo zajištěno v budově školy. Druhý u Rokycan, kde bylo evakuováno 90 osob (70 dětí a 20 dospělých). Ubytování pro ně bylo zajištěno v objektu Záchranného útvaru HZS ČR ve Zbirohu.

Do Středočeského kraje dorazila bouřka kolem 21.30 hodiny. Nejvíce problémů hasičům způsobila na Rakovnicku (30 výjezdů), Berounsku a Příbramsku (po 18), P-Z (16), KL (14).

Silný vítr porážel stromy, prudký déšť zaplavoval sklepy, garáže, tvořil laguny. Naštěstí nikdo nebyl zraněn.

V Týnci nad Sázavou například příval vody nestačil pobrat rybník a voda přetékala přes hráz. Naštěstí ji stačila pobrat kanalizace. Přesto situaci monitorovali místní dobrovolní hasiči.

Na celém Rakovnicku padaly desítky stromů – hasiči zasahovali například v areálu nemocnice, kde zůstaly díky padlým stromům na chvíli uvězněny sanity.

Hasiči museli odstraňovat stromy padlé na zaparkovaná auta v Rakovníku, stromy padaly na ploty, opíraly se o domy, blokovaly komunikace autobusové přepravě.

Stochovští hasiči v Lužné u Rakovníka odstraňovali padlé stromy na železniční trati. Na místo se ale nedostali jinak, než že je tam železničáři dovezli vlakem.

Situaci v Sedlčanské kotlině monitorovali policisté i hasiči – na příjezdové cestě se v jeden okamžik valilo 30 cm vody, naštěstí nikoho nemuseli evakuovat.

Následky noční bouřky budou hasiči likvidovat i během dnešního dne.


Ústecký kraj

V noci z 6. na 7.8. vyjely jak profesionální tak dobrovolné hasičské jednotky v Ústeckém kraji k celkem 74 nahlášeným událostem. Z toho bylo 46 odstraňování spadlých stromů a 28 čerpání vody.

Nejvíce – 34 událostí řešily jednotky v okresu Chomutov, z toho 18 x odstraňovaly spadané stromy a větve a 16 x čerpaly vodu. Většinou ucpaná kanalizace, zatopené sklepy, garáže, jeden byt a hospoda. 15 událostí v okresu Litoměřice, 13 odstraňování stromů a větví a 2 čerpání vody. V okresu Most zasahovaly v 13 případech, 6 odstraňování spadlých stromů, 7 čerpání vody. V okresu Teplice – 6 událostí – 5 stromů, jedno čerpání. V okresech Ústí nad Labem a Děčín hasiči odstraňovali po jednom spadlém stromu.


kraj Vysočina

Vysočinu v noci z úterý na středu opět zasáhly bouřky doprovázené silným větrem. Hasiči v noci a nad ránem zasahovali na 15 místech v celém kraji. Nejvíce práce měli na Pelhřimovsku, kde byl zásah nutný u deseti událostí. Nejčastěji hasiči odstraňovali stromy, které padly na komunikace a bránily tak plynulému provozu. Zasahovat hasiči museli například u Černovic, Zajíčkova, Samšína nebo Vokova.

V průběhu noci likvidovaly jednotky požární ochrany také dva požáry. Po půl druhé v noci vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice Pelhřimov společně s jednotkami sborů dobrovolných hasičů z Rynárce a Horní Cerekve k ohlášenému požáru střechy novostavby v Rynárci. Zhruba po hodině intenzivního hašení se jednotkám podařilo požár lokalizovat. Hasiči dále rozebrali požárem zasažené konstrukce objektu a dohasili jednotlivá ohniska hoření. Majiteli vznikla požárem škoda v předběžné výši 1 milion korun. Proč začalo hořet nyní zjišťují naši vyšetřovatelé. Mezi prověřované varianty patří také úder blesku.

V Polné na Jihlavsku před čtvrtou hodinou ráno spadly dráty elektrického vedení a zapálily trávu na ulici Nerudova. U požáru, který se obešel bez zranění a beze škody, zasahovali polenští profesionální a dobrovolní hasiči.


Karlovarský kraj

Noční bouřka zasáhla především Karlovarsko. Nejhorší situace byla v Ostrově a okolí, po vydatném dešti voda zaplavovala sklepy domů.

Přes třicet událostí řešili hasiči v noci z úterý na středu v souvislosti s bouřkou a vydatným deštěm. Ten zasáhl Karlovarský kraj ve večerních hodinách. Nejvíce práce měli hasiči v Ostrově a okolí, zasahovali zde u poloviny ze všech přijatých událostí.

Třikrát během večera vyjížděli hasiči k železničním dopravním nehodám. U Dalovic narazil osobní vlak do stromu, který spadl přes koleje. U Stráže nad Ohří pak rychlík narazil do malého sesuvu půdy na koleje, u Ostrova pak do podobného malého sesuvu půdy na koleje narazil nákladní vlak. Všechny tyto nehody se obešly bez zranění i poškození vlakových souprav.

Ve vodáckém kempu ve Vojkovicích pak hasiči v noci evakuovali tři desítky dětí a jejich vedoucí z vodáckého tábora. O pomoc požádali vedoucí tábora poté, co měli obavu ze stoupající hladiny Ohře. Vydatný déšť také zatopil část vodáckého kempu, po dohodě se starostou obce Vojkovice tak hasiči evakuovali děti i dospělé z tábora do budovy bývalé školy v nedalekém Jakubově, kde strávili noc v suchu.

Oproti předchozím bouřkám, kdy především vítr lámal a vyvracel stromy, včerejší noc byla více ve znamení čerpání vody. Ve více než dvaceti případech odčerpávali hasiči vodu ze zatopených sklepů, čistili ucpané propustky u silnic, kde přitékající voda zaplavovala tyto silnice, odkláněli přitékající vodu od domů. Jejich pomoc bylo potřeba v Aši, Boči, Plesné, Abertamech, Dolním Rychnově, Lokti, Ostrově, Karlových Varech, Vřesové, Novém Sedle či v Jalovicích. Na likvidaci se podílelo třiadvacet jednotek profesionálních a dobrovolných jednotek hasičů. Nejvytíženější byla jednotka hasičů z Ostrova, která během večera vyjížděla ke dvanácti událostem.


Liberecký kraj

Přes 20 technických zásahů mají za sebou hasiči za noc v Libereckém kraji. A to vše opět kvůli bouřce s nárazovým větrem, který převážně lámal stromy. Zataraseny byly komunikace na mnoha místech. K první události vyjížděli po 23:30 hodin turnovští profesionálové do Mašova, kde spadl strom na dráty elektrického vedení. Další stromy pak museli hasiči odstraňovat hlavně na Českolipsku, a to v Zahrádkách, části obce Pihel, v Mimoni, Brništi, Velkém Valtinově nebo části obce Podolec.

Na Liberecku jeli hasiči k popadaným stromům do části obce Kohoutovice nebo Kryštofova údolí. Na některých místech se i čerpalo. Nejhorší situace byla v Oldřichově na Hranicích, kde došlo zaplavení objektu vodou z komunikace a polí. Došlo i na stěhování vnitřního vybavení domu a hasiči odčerpávali laguny před domem a na zahradě. Další problémy měli obyvatelé v Hrádku nad Nisou v ulici Zahradní, kde voda z polí natekla do sklepa rodinného domu.

Ojedinělé výjezdy k popadaným stromům zaznamenali hasiči i na Jablonecku (v části obce Šumburk nad Desnou) a Semilsku (v části obce Hranice). Na Semilsku navíc hasiči zasahovali zhruba 1,5 km za Libštátem, kde bylo třeba odstranit z komunikace velké naplavené kameny

kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
Ministerstvo vnitra – GŘ HZS ČR
Sdílet