Pátek 17. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Během tří hodin řešili hasiči v Olomouckém kraji už pět požárů, z nichž čtyři se odehrály v přírodním prostředí

V tropický čtvrtek 8. srpna 2013 řešili hasiči v kraji mezi 10:30 hodinou a 13:30 hodinou pět požárů, z nichž čtyři se odehrály v přírodním prostředí.

První požár v přírodě byl oznámen na operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje v 11:31 hodin v katastru obce Moravský Beroun. V lese probíhala kůrovcová těžba a plochu o rozměrech asi 150 m2 zachvátily plameny.

Oheň zničil hlavně ořezané větve, vzrostlé stromy nezasáhl. Pravděpodobně se požár obejde beze škody, příčinou jeho vzniku bylo jednání neznámé osoby. Na místě zasahovali profesionální hasiči ze Šternberku a dobrovolní hasiči z Moravského Berouna, Dvorců a Domašova nad Bystřicí.

Oznámení o druhém požáru přijala tísňová linka hasičů v 11:40 hodin. V katastru obce Troubelice hořelo na poli strniště o rozměru 15 × 10 metrů. Požár se obešel beze škody a příčina měla souvislost se žňovými pracemi. Na místě požáru zasahovali profesionální hasiči z Uničova a dobrovolní hasiči z Troubelic a Uničova.

Třetí, zatím největší požár čtvrtečního dne, byl oznámen na operační středisko v 12:17 hodin v katastru obce Vícov. Hořelo tam asi 8 ha pole, kdy na polovině bylo strniště, na druhé polovině ječmen na stojato. Požár se přenesl také do jedné zahrady u rodinného domu. Plameny zničily strom, část plotu a věci uložené na zahradě. V průběhu likvidačních prací hasiči pokáceli doutnající strom na zahradě.

Po likvidaci předali hasiči místo místostarostovi obce a místní jednotka hasičů zůstane do dnešní půlnoci na místě jako dohled. Výše škody byla předběžně vyčíslena na 120.000 korun. Na místě zasahovali profesionální hasiči z Prostějova a dobrovolní z Vícova, Kostelce na Hané, Ptení a Plumlova.

Poslední požár na poli v obci Tršice, který byl oznámen na operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje v 13:35 hodin, se obešel beze škody. Hořelo strniště na ploše asi 500 × 500 metrů. Na místě zasahovali profesionální hasiči z Olomouce a dobrovolní hasiči z Tršic, Doloplaz a Velkého Týnce.

Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet