Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Letečtí záchranáři z Ostravska i Brněnska cvičili v ostravském průmyslovém areálu

V průmyslové části Ostravy – přesněji v Dolní oblasti Vítkovic, která je již několik let mimo provoz – se v pondělí a úterý 26. a 27. 2. 2007 konal ve dvou dopoledních zaměstnáních výcvik celkem 12 leteckých záchranářů z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezské­ho kraje.

Neodmyslitelnou součástí profesionálních hasičů je skupina leteckých záchranářů. Ti jsou připraveni vysvobodit „uvězněné“ lidi ze skal, komínů, střech, třeba i sloupů a elektrických drátů (záchrana rogalistů, paraglidistů…) a dalších běžně nepřístupných míst a konstrukcí, kam se lze nejrychleji dostat vzdušnou cestou.

V pondělí je doplnilo i šest jejich kolegů z HZS Jihomoravského kraje.

Nacvičovali společně především záchranu osob z budov, ať už z oken či ze střechy. Asistoval jim vrtulník Sokol, který přiletěl z vrtulníkové základny Armády ČR v Přerově.

Hasiči měli možnost cvičit v dlouhodobě uzavřeném areálu s bývalými vysokými pecemi (tzv. Dolní oblast Vítkovic) bez omezení. V areálu navíc stojí objekty, které jsou velmi podobné bytovým domům, a proto se tu dala záchrana lidí velmi věrně simulovat. Letečtí záchranáři z HZS Moravskoslezského kraje, kterých je celkem 14, čeká i letos několik dalších cvičení, například i na vodojemu či na vodní hladině.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje


-kaw-
Sdílet