Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jihomoravští hasiči zachránili 72 telat z havarovaného kamionu

Včera 8. srpna krátce před patnáctou hodinou vyrazily hasičské jednotky k dopravní nehodě tahače, který na návěsu převážel 75 telat.

Krajské operační a informační středisko HZS JMK vyslalo na místo profesionální jednotku ze Znojma a dobrovolné jednotky z Běhařovic, Jevišovic a jednotku obce Suchohrdly. Velitel zásahu si dále povolal na místo vyprošťovací speciál z brněnské stanice Lidická.

Souprava ležela na pravém boku v zatáčce a zasahovala do vozovky, silnici proto policisté uzavřeli. Hasiči pomohli zraněnému řidiči, dostat se z kabiny ven přes okno a předali ho do péče posádce ZZS JMK. Hasiči vodním proudem z cisterny ochlazovali uvězněná telata v návěsu. Po zajištění náhradních vozů, která mohou transportovat živá zvířata, postupně hasiči dostávali dobytek do bezpečí. Sedmdesát dva telat se podařilo zachránit během necelých čtyř hodin, tři telata při nehodě uhynula.

V devatenáct hodin začali hasiči pomocí vyprošťovacího speciálu převracet kamion i s návěsem na kola. Během hodiny vozidlo vyprostili a poté jej odtáhli mimo vozovku. Společně se Správou a údržbou silnic očistili vozovku a po více než šesti a půl hodinách od ohlášení události se začali vracet na své základny.

por. Bc. Jan Dvořák, HZS Jihomoravského kraje

Sdílet