Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V noci z devátého na desátého srpna hasiči z Jihomoravského kraje odstraňovali následky bouřky a hasili dům, který zapálil blesk

První události byly oznámeny na Krajské operační a informační středisko HZS Jihomoravského kraje krátce po dvacáté hodině. Profesionální hasiči z Blanska a Boskovic společně s dobrovolnými hasiči z Vranova a Velkých Opatovic vyjeli k čerpání zatopených prostor po přívalovém dešti.

Ve dvou ze tří případů hasiči nezasahovali, protože majitelé zvládli odčerpávat vodu sami. Po jedné hodině ráno vyjížděli hasiči ze stanice HZS ve Slavkově do Újezdu u Brna k nebezpečně visící větvi na stromě, kterou pak odstranili motorovou pilou. V Zastávce u Brna, o půl druhé ráno, profesionální jednotka z Rosic společně s místní dobrovolnou jednotkou provizorně opravovaly střechu. Přes plachtu, která byla na střeše připevněna v době rekonstrukce, začalo zatékat do budovy.

V sobotu 10. srpna krátce před půl druhou ráno zasáhl blesk rodinný dům v Nenkovicích (okr. Hodonín). Po zahřmění sousedé zjistili, že střecha jednoho rodinného domu je v plamenech. Po ohlášení události hasičům, vyrazily profesionální jednotky z Kyjova a Hodonína s dobrovolnými jednotkami z Nenkovic, Archlebova a Ždánic k požáru.

Po příjezdu zjistili, že požár zachvátil střechu domu a proti plamenům použili tři vodní proudy. Hasiči zabránili dalšímu šíření ohně během půl hodiny. Dohašování skrytých ohnisek a rozebírání konstrukcí jim zabralo další hodinu. Krátce po čtvrt na čtyři ráno se začaly jednotky vracet zpět na své základny. U domu zůstala místní JSDH na dohled u požářiště do sedmé hodiny.

Požár poškodil střechu, půdu a obytný prostor pod střechou. Plameny způsobily škodu vyčíslenou vyšetřovatelem předběžně na půl milionu korun. Střechu domu zapálil blesk.

por. Bc. Jan Dvořák
HZS Jihomoravského kraje

Sdílet