Neděle 19. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vrtulník provedl desítky shozů, výcviku s bambi vakem se nedaleko Slušovic účastnili profesionální i dobrovolní hasiči

Krásné slunečné počasí vytvořilo kulisu výcviku profesionálním a dobrovolným hasičům v areálu sportovního letiště Bílá Hlína u Slušovic. Zaměstnání, které bylo zaměřeno na výcvik součinnosti s vrtulníkem při leteckém hašení a doplňování vody do bambi vaku, se zúčastnili profesionálové z centrální stanice Zlín a hasiči dobrovolných jednotek z Fryštáku a Zádveřic.

Samotnému praktickému výcviku předcházelo seznámení s možnostmi nasazení vrtulníku při provádění leteckého hašení, podmínkami pro nasazení a použití bambi vaků a také s bezpečnostními opatřeními výcviku a „ostrém“ nasazení.

Následně si všichni přítomní hasiči postupně vyzkoušeli doplňování vody do vaku v podvěsu vrtulníku s využitím dvou vodních vedení a speciálních nástavců, které nahradily klasické proudnice.

Už první skupina cvičících rychle zjistila, že doplnění téměř tisícovky litrů vody během několika sekund, pod vrtulníkem dunícím jen několik metrů nad jejich hlavami, nebude nic jednoduchého. Ale i „poskytnutí“ této zkušenosti bylo cílem provedeného výcviku.

Závěrem je třeba také poděkovat provozovatelům letiště Bílá Hlína za umožnění výcviku, a ocenit vysokou profesionalitu a vstřícnost celé posádky policejního vrtulníku z Brna.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet