Pátek 17. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Plameny na Jesenicku zničily svinovací stroj a traktor, požár slámy pak likvidovali hasiči na Olomoucku

Také v pondělí 12. srpna 2013 hasiči v Olomouckém kraji likvidovali dva velké požáry na polích.

První byl oznámen na operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje v 15:40 hodin v obci Vlčice na Jesenicku. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Jeseníku a dobrovolní hasiči z Vlčic, Javorníku a Žulové.

Hasiči po příjezdu zjistili, že na poli hoří svinovací stroj a traktor, který ho táhl. Kvůli technické závadě začal hořet balík slámy, který svinovací stroj lisoval. Od něj se požár přenesl na traktor.

Výše škody byla majitelem vyčíslena na 3.600.000 Kč na traktoru a 750.000 Kč na svinovacím stroji.


Druhý požár likvidovalo pět jednotek hasičů na Olomoucku (profesionální hasiči z Olomouce a dobrovolní hasiči z Velké Bystřice, Droždína, Bystročic a Dolan).

V 17:20 hodin byl oznámen na operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje požár stohu volně ložené slámy na poli mezi obcemi Bystrovany a Droždín.

Hasiči po příjezdu zjistili, že požárem jsou zasaženy asi 2/3 stohu o rozměrech 100 × 30 metrů. Hasiči se po dohodě s majitelem pokusili zachránit nezasaženou část stohu. Na místo byla povolána těžká technika (dva nakladače), která stoh rozhrnula.

Velitel zásahu zřídil na místě kyvadlovou dopravu vody. Požár se ze stohu rozšířil také na sousední pole. Hasiči oheň dostali pod kontrolu v 18:36 hodin, likvidace zatím hlášena nebyla (stav k 19:15 hodin). Výši škody vyčíslil majitel na 180.000 Kč, příčinou byla hra dětí.

Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet