Úterý 21. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U vesnice Tegeněkli pod nejvyšším vrcholem Kavkazu Elbrusem stojí nová hasičská stanice, navštívila ji česká výprava

Naposledy jsem navštívil oblast centrálního Kavkazu v roce 2005. Byl to velmi úspěšný zájezd s horolezeckým oddílem a výsledkem byl prvovýstup v severní 1 300 m vysoké stěně Ulu – Tau 4 207 m. Vše se tenkrát podařilo na jedničku.

Nyní jsem zde jako průvodce CK Kudrna Brno a mám na starost 9 účastníků. Nechci s nimi jen plnit stanovený program, ale když zjistím, že u vesnice Tegeněkli pod nejvyšším vrcholem Kavkazu Elbrusem je zbrusu nová požární zbrojnice, nabídnu klientům její návštěvu.

Hlavně David Pross, profesionální hasič z Rychnova nad Kněžnou, je nadšený – v Rusku v „hasičárně“ ještě nebyl a rád ji zkonfrontuje s tou jejich, taky skoro novou.

Po zabouchání na vstupní dveře (zvonek nějak chybí) nám otevře vedoucí směny jménem Muslim Tabaev. Na můj dotaz, zda by bylo možné navštívit jejich zařízení, mi odpověděl souhlasem. Takže vzhůru dovnitř.

Vedoucí směny nás provází po podstatné části zařízení, které má název „Pažarnaja časť nomer 26“. Nachází se v elbruském rajónu a zodpovídají za území od vesnice Bajdajevka (vzdálená 5 km) k vesnici Elbrus (3 km).

Šířka doliny je zde 1 km, takže obsluhují celkem 8 km². V měsíci mají průměrně 2 výjezdy k silničním haváriím a ke 2 – 3 požárům. Ve 24 hodinové směně slouží 5 osob a pak mají 3 dny volno. Vybavením je jedno vozidlo – cisterna Zil 131, které známe i z našich zbrojnic.

Plat požárníka 11 000 rublů, což je necelých 7 000,– Kč, je tak na žití od výplaty k výplatě…. Jen tak pro zajímavost, pivo stojí 40 – 70 rublů, v restauraci až 150!

Jednotlivé prostory v přízemní části jsou následující:

  • Místnost dispečera
  • Pracovna vedoucího směny
  • Jídelna s kuchyňkou
  • Ložnice
  • Učebna
  • Garáž pro 3 automobily

V prvním patře je pak pracovna náčelníka „Pažarnoj časti“, místnost staršího řidiče, zasedací místnost a další místnosti, které zatím nejsou vybavené. Za budovou je pak umístěna cvičná věž, která zatím není ještě dokončená.

P.S. A že byl David Pross jako první na vyšším západním vrcholu Elbrusu – 5 642 m, to je při jeho suprkondici samozřejmost.

Bohuslav Vlček

Sdílet