Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Velký požár seníku u obce Machová

Dne 4. 3. 2007 v 01:31 hod. byli hasiči informováni o rozsáhlém požáru seníku u Machové. Na místo vyjela jednotka hasičů z Otrokovic se dvěma cisternami a dvě jednotky SDH z Otrokovic a Kvítkovic.

Už při příjezdu hasičů bylo z dálky vidět mohutné světlo ozařující nízkou oblačnost. Na místě se potvrdila rozsáhlost požáru, kdy celý objekt i uskladněné seno v balících byly v plamenech. Hasiči byli o požáru informováni velmi pozdě a na místo přijeli v posledním stádiu požáru.

Z těchto důvodů rozhodl velitel zásahu, že jakékoliv hasební práce na záchranu seníku nebo balíků sena jsou zbytečné. Seno se musí nechat dohořet pod dozorem hasičských jednotek. Hasiči natáhli dva proudy vody za seník, aby ochlazovali blízké stromy před poškozením žárem a případným rozšířením požáru vlivem větru.

Na místo přijela hlídka Policie ČR, která povolala i svého psovoda. Ten se svým svěřencem procházel okolí místa požáru ve snaze zachytit možné stopy, protože v seníku přespávali bezdomovci.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Požárem byla zasažena plocha asi 70 × 15 metrů. Celodřevěná konstrukce seníku byla kompletně zničena, stejně jako uskladněné seno. Majitel vyčíslil předběžně škody na 900 000 Kč. Půl milionu korun připadá na stavební část a zbytek na uskladněný materiál.

Vyšetřovatel postupně vylučoval možné příčiny vzniku požáru, až mu nakonec zůstala možnost nedbalostního nebo úmyslného jednání neznámé osoby. Případ je tak nadále v šetření hasičů i policie.

Místo požáru je stále hlídáno a postupně se u něj střídají jednotky sboru dobrovolných hasičů z okolí. Předpokládáme, že seno bude dohořívat ještě několik desítek hodin.

mjr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-wap-
Sdílet