Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve Studnicích hořel seník a sběrač sena, na místě zasahovaly jednotky ze dvou krajů

V areálu zemědělského družstva ve Studnicích na Vyškovsku začala 16. 8. 2013 v odpoledních hodinách hořet budova seníku. Požár se však rychle šířil i mimo objekt. Plameny způsobily škodu ve výši 4,5 milionu korun.

17. 8. 2013 – Ve Studnicích na Vyškovsku stále hoří obsah seníku. Hasiči již od včerejšího odpoledne nechávají kontrolovaně vyhořet množství naskladněného sena. Dnes odstraňovali pomocí výškové techniky nebezpečně visící ohořelé plechy z opláštění budovy. Do akce se zapojila také jednotka ze Školního a výcvikového zařízení HZS ČR z Brna. Na požářiště přijel statik, aby posoudil stav budovy. Hasiči se na místě zásahu budou střídat do dalšího rána.


Krajské operační a informační středisko HZS Jihomoravského kraje přijalo hlášení o požáru minutu po třetí hodině. K události vyslalo jednotku HZS z Vyškova, dobrovolné hasiče z Krásenka, místní dobrovolnou jednotku a jedno družstvo dobrovolných hasičů ze sousedního Olomouckého kraje.

V první chvíli museli hasiči po příjezdu zabránit dalšímu šíření požáru do okolí. Odlétávající rozžhavené kusy plechu zapálily trávu asi 50 metrů daleko od hořící budovy. Požárem tak byl ohrožen také v sousedství stojící kravín s dobytkem. Plameny poškodily i dva hospodářské stroje stojící v blízkosti. Velitel zásahu nechal vyhlásit druhý stupeň požárního poplachu. K požáru vyjela jednotka HZS z Blanska a dobrovolné jednotky z Jedovnic, Senetářova, Drnovic, Ruprechtova a Vyškova.

Jakmile se jednotkám podařilo zabránit rozšíření požáru, soustředily se na likvidaci plamenů v hořícím seníku. Uskladněné seno v budově o půdorysu asi 20 na 60 a výšce 15 metrů hořelo plamenem a hustý kouř byl vidět do dálky. Hasiči nasadili deset vodních proudů, zasahovali v dýchacích přístrojích a velitel zásahu nechal zřídit dvě čerpací stanoviště pro doplňování vody. Plameny poškodily stabilitu budovy, hasiči proto nemohli vstoupit dovnitř. Využili však automobilový žebřík, kterým hasili plameny přes probořenou střechu.

V 16,22 hodin nahlásil velitel zásahu operačnímu středisku, že se požár dále nešíří a na místě má dostatek jednotek. Postupně pak odesílal jednotky zpět na základnu.

Velitel zásahu po dohodě s řídícím důstojníkem HZS rozhodl, že se seno nechá kontrolovaně vyhořet pod dohledem jednotky hasičů. Do rána proto budou hasiči na místě kontrolovat vývoj situace.

Událost se obešla bez zranění a příčinu vzniku požáru zjišťuje vyšetřovatel HZS.

Zasahující jednotky:

  • PS Blansko
  • SDH Jedovnice
  • SDH Senetářov
  • PS Vyškov
  • SDH Drnovice
  • SDH Krásensko
  • SDH Ruprechtov
  • SDH Studnice
  • SDH Vyškov
  • SDH Drahany (Olomoucký kraj)
  • SDH Rozstání (Olomoucký kraj)

Foto: Jan Formánek a HZS JHM

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet