Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár automobilu dobrovolného hasiče

Hasiči z Moravskoslezského kraje se o uplynulém víkendu nenudili – od soboty do nedělního odpoledne vyjížděli k 15 dopravním nehodám a dvěma požárům osobních aut.

Nejvíce nehod – čtyři – se stalo na Karvinsku, z toho tři v Bohumíně, auta hořela ve Studénce na Novojičínsku a v Městě Albrechtice na Bruntálsku. A v obou případech hrál hlavní roli ruční hasicí přístroj. Deset z 15 nehod se stalo během soboty, neděle byla tudíž trochu klidnější.

K požáru osobního auta Nissan Sunny v Městě Albrechtice vyjely v noci ze soboty na neděli 4. 3. 2007 hned čtyři požární jednotky – dvě profesionální ze stanic v Bruntálu a Krnově a dvě dobrovolné z Města Albrechtic a Krnova.

Řidič Nissanu z roku 1992 – dobrovolný hasič z Opavska – ucítil za jízdy kouř. Auto ihned zastavil a zavolal na tísňové číslo hasičů. Protože neměl v autě hasicí přístroj, ani se nepokoušel otevřít kapotu, protože oheň by se rychle rozšířil dál. I tak do příjezdu hasičů hořelo jak v motorové části, tak i v interiéru auta.

Celková škoda na Nissanu činí jen 5 000 korun, podařilo se zachránit zadní pneumatiky. Příčinou vzniku požáru byla technická závada, pravděpodobně na elektroinstalaci. Vyšetřovatel hasičů i samotný řidič se shodli, že kdyby byl v autě hasicí přístroj, zřejmě by se řidiči oheň podařilo uhasit. Alespoň že vyvázl bez zranění.

Druhé auto hořelo v sobotu dopoledne ve Studénce na Novojičínsku. Řidič osobního auta Lada Samara s benzínovým i plynovým pohonem vděčí dobrovolným hasičům ze Studénky za to, že se právě vraceli z jiného zásahu a k autu se dostali v době, kdy se z motoru zatím jen kouřilo. Na vyřešení jim pak stačilo použít ruční hasicí přístroj. Škoda na autě zůstala na velmi přijatelné pětistovce.

Nejvážnější dopravní nehoda, ke které hasiči v Moravskoslezském kraji o víkendu vyjížděli, se stala v neděli 4. 3. 2007 dopoledne v Kozmicích na Opavsku, kde se srazila tři osobní auta – Volkswagen Passat, Škoda Octavia a Audi A3. Profesionální hasiči ze stanice v Hlučíně museli vyprošťovat dvě osoby, také dvě vozidla, když jedno viselo na zábradlí nad strouhou. Vrtulník Letecké záchranné služby musel odletěl do nemocnice s jedním těžce zraněným, další dvě osoby byly zraněny lehce, čtyři lidé vyvázli bez zranění. Zásah hasičů byl ukončen až téměř po čtyřech hodinách, v pohotovosti na základně byla dobrovolná jednotka z Hlučína.

A teď víkend chronologicky: K první víkendové dopravní nehodě vyjížděla dvě vozidla ze stanice Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje v Novém Jičíně už před půlnocí z pátku na sobotu – do Starého Jičína na spojnici mezi Ostravou a Olomoucí, tedy silnici I/48. Hasiči vyprostili dva zraněné cestující z dodávky a pak otočili vozidlo ze střechy na kola.




Na druhý sobotní zásah k dopravní nehodě – Škody Superb – vyjela dobrovolná jednotka z Ostravy-Radvanic do Těšínské ulice, kde uklízela pomocí sorbentu uniklý benzin.

Ve dvě hodiny po půlnoci uvolňovala profesionální jednotka ze stanice Ostrava-Fifejdy Nádražní ulici po dopravní nehodě osobního auta.

V sobotu kolem půl jedenácté dopoledne vyjížděli profesionální hasiči ze stanice v Bohumíně k dopravní nehodě nákladního auta Tatra 815 z Karvinska a motocyklu Suzuki, aby uklidili silnici po nehodě v Šunychelské ulici.

O půl druhé odpoledne vyjela dvě vozidla ze stanice HZS MSK v Orlové k další dopravní nehodě, která se obešla bez zranění, tentokrát osobního auta Daewoo Nubira v Petřvaldě (u Karviné) v Ostravské ulici na křižovatce s Michálkovickou ulicí. Hasiči zabezpečili auto před požárem a čistili vozovku sorbentem.

Profesionální hasiči ze stanice v Opavě čistili v sobotu po 18. hodině místo nehody autobusu a osobního auta v Pekařské ulici, která rovněž skončila bez zranění. Hasiči z Ostravy-Poruby čistili vozovku v porubské Slavíkově ulici.

První víkendový večer vyjeli profesionální hasiči z Nového Jičína ke druhé sobotní nehodě na území Starého Jičína, kde se osobní automobil otočil na střechu. Nehoda si vyžádala jedno lehké zranění. Ke druhé nehodě vyjížděli i hasiči ze stanice v Bohumíně – uklízet silnici po dopravní nehodě Škody Superb v Rychvaldské ulici.

Před devátou hodinou večer vyjeli profesionální hasiči ze stanice v Třinci a dobrovolná jednotka z třinecké části Guty na žádost Policie ČR k vytažení osobního auta Audi z místního potoka. V potoce stálo na kolech.

Hned první ze čtyř nedělních dopravních nehod – v Bohuslavicích na Opavsku – si vyžádala zranění, když osobní auto vrazilo do stromu. Hasiči tu opět uklízeli silnici. Hasiče z Opavska zaměstnala o víkendu hlavně již zmíněná nehoda tří osobních aut v Kozmicích.

Ke čtvrté nedělní nehodě v Bohumíně, tentokrát ve Štefánikově ulici u křižovatky s ulicí 9. května, vyjížděla dvě vozidla HZS MSK ze zdejší stanice po půl druhé odpoledne. Zatím poslední nedělní – pátá nehoda – se stala před 15. hodinou na Frýdecko-Místecku u obce Hnojník. K vyproštění osob vyjela dvě vozidla HZS MSK ze stanice ve Frýdku-Místku. Hasiči na místě zabezpečili osobní auto před požárem (odpojení aku, bez úniku provozních kapalin). Nehoda se obešla bez zranění.


Hasiči ale nezasahují u každé vážnější dopravní nehody. V neděli před polednem nevyjížděli například k dopravní nehodě v Ostravě-Třebovicích, kde podle dostupných informací nákladní automobil zranil dva lidi, čekající na tramvajovém ostrůvku.

por. Mgr. Petr Kůdela, tiskový mluvčí HZS Moravskoslezského kraje

-wap-
Sdílet