Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V německém Bayreuthu mají dobrovolní hasiči nové velitelsko – štábní vozidlo Mercedes

Nové velitelsko – štábní vozidlo zařadili do výjezdu dobrovolní hasiči z německého města Bayreuth v červenci letošního roku. Bayreuth patří v Německu mezi místa, kde neexistuje stanice profesionálního sboru a dobrovolné jednotky jsou tak zvyklé řešit všelijaké zásahy zcela samostatně. To vyvolalo potřebu vzniku tohoto vozidla, které je určeno jak pro nasazení ve městě, tak i v jeho okolí.

Podvozek a motor

Jedná se o letos vyrobený automobil se zástavbou německé firmy GSF Sonderfahrzeugbau GmbH se sídlem v městečku Twist. Použitý podvozek Mercedes-Benz Sprinter 519 CDi NCV3 je poháněn vznětovým třílitrovým motorem o výkonu 140 kW/190 PS. Dvoumístná kabina je vybavena sedadly s možností otočení směrem dozadu, do úložného prostoru vozu, v našem případě tedy do hasičské zástavby. Celý automobil je dlouhý 6 9900 mm, široký 2 020 mm a vysoký 2 920 mm. Maximální hmotnost je 4 750 kg.

Technologická zástavba

V přední části vozidla se nachází stůl, u kterého se při otočení sedadla řidiče a spolujezdce usadí pohodlně čtyři osoby, přední část je označena jako zasedací. Zde je umístěna jedna obrazovka plus další technika, která je uložena v zásuvkách pod stolem.

Podle potřeb se tato „místnost“ dá zvětšit připevněním stanu k markýze, která se nachází na straně spolujezdce.

Uprostřed automobilu jsou dvě kompletně vybavená místa pro operační pracovníky. Ti mají k dispozici jak počítačovou techniku, tak i telefon a radiostanice. Dále je sem připojený tablet přes síť Wi-Fi, kterou vozidlo vytvoří. Tak je možné přímo na místě zásahu dokumentovat činnost a přenášet data do vozidla.

Za zadními dveřmi vozidla se nachází technická výbava. Najdeme zde jak elektrocentrálu Eisemann BSKA 6,5 Silent, tak i výbavu pro osvětlení (tzv. Powermoon) a další prostředky.

Vybavení vozu

Komfort obsluhy vozu zvyšuje klimatizace Dometic a markýza Fiamma F45S. V zasedacím prostoru je instalovaná 22% televize Samsung. Každé ze dvou pracovních míst operátorů je osazeno dvojicí 19" monitorů LG. Pro spojení je k dispozici čtveřice radiostanic Motorola GP360 11b, dva přenosné telefony Gigaset E49H a outdorový mobilní telefon Samsung B2100. Nechybí ani dvě telefonní ústředny Innovaphone IP110.

Z dalšího vybavení můžeme zmínit Motion F5t Tablet PC, multifunkční laserovou tiskárnu Samsung i „obyčejný“ stan.

Výstražné zařízení

Výstražné vybavení vozidla pochází od firem Hänsch a FederalSignal. Jedná se o rampu FG Hänsch DBS3000 LED, dvojici přeních světel FG Hänsch Sputnik nano, dvojici zadních majáků FG Hänsch Comet LED, červený maják FederalSignal LP 400 pro označení velitelského vozidla a zadní světla FederalSignal LD 116 Advance v oranžové barvě.

Zvukově je doplňují tlakové fanfáry Max Martin Pressluftanlage 2297 GM.

Předchůdce vozu

Před nasazením nového Sprintera se pro účel štábního automobilu používal Volkswagen Transporter druhé generace (VW T2), který byl vyroben v roce 1979. Toto vozidlo se nachází v zachovalém stavu a nyní ho jednotka nadále používá pro převoz hasičů.

Bayreuth

Bayreuth (česky Barout) je německé město, ležící v severním Bavorsku. Leží na řece Červený Mohan – Roter Main a je hlavním městem vládního obvodu Horní Franky (německy Oberfranken) a zemského okresu Bayreuth. Zároveň se jedná o městský okres (kreisfreie Stadt). V roce 2005 na jeho území žilo asi 73 800 obyvatel. Rozloha katastru města činí 66,9 km², hustota zalidnění je 1103 obyvatel/km². Leží v nadmořské výšce 344 metrů.

Foto: Nicklas Homann – www.BOS-Fahrzeuge.info
Text: Lars Kocherscheid – www.BOS-Fahrzeuge.info

Sdílet