Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Díky Jirko, díky….. aneb devatenáct let hasičským pantátou v Příbrami

Máme za sebou měsíc červen. Čas ohrožení, stresů a snahy zachránit co se dá je pryč a stejně jako odešla velká voda letošních povodní, pomalu odchází i nervozita, stres a napětí. A vtom všem spěchu se pozapomnělo poděkovat. Poděkovat profesionálním, ale i dobrovolným hasičům za jejich nasazení, se kterým se prali s vodou a povodní. Dalo by se říci“ MÁME HOTOVO“. My jako hasiči asi ano, ale lidé žijící v postižených lokalitách nekončí. Čekají je ještě hodiny a hodiny práce při obnově jejich domovů.

Pozapomnělo se však také, poděkovat za dlouholetou práci jednomu z profesionálních hasičů, který devatenáct let v Příbrami, dělal ředitele územního odboru Hasičského záchranného sboru a nám dobrovolným hasičům, byl takovým hasičským pantátou. Řeč není o nikom jiném, plk. Ing. Jiřím Heinrichovi, okresním požárním radou v Příbrami, který odchází k třicátému červnu do důchodu. Pětašedesátiletý Jiří Heinrich, tak ukončil svou bohatou kariéru ve Středočeském hasičském záchranném sboru.

Jak sám vím, se jeho kolegové o něm vyjadřují v samých superlativech. Označují ho za nesmírně obětavého, přátelského a ochotného člověka. Celý svůj život zasvětil hasičům, v práci dokázal vždy poradit s problémem, nikdy nikoho neodmítl. Při práci s jednotkami požární ochrany ve Středočeském kraji prakticky denně komunikoval s dobrovolnými hasiči. Pomáhal jim s rozvojem, pomáhal s dotacemi, s technikou, ale hlavně zajišťoval jejich školení, výcvik a odborné zdokonalování. Zkrátka byl takovým hasičským pantátou, za kterým každý z hasičů běžel, když měl nějaký problém.

Byl hasičským pantátou, jehož přičiněním se na Příbramsku obnovil svátek svatého Floriána patrona hasičů. Byl jedním z tvůrců barevné hasičské fontány, se kterou hasiči vystupují dodnes. Byl …… a tak bych mohl pokračovat velice dlouho než bych vyjmenoval vše, co za těch devatenáct let ve službě vykonal.

Vedení města Příbram a Sbory dobrovolných hasičů z Příbramska se připojují k poděkování za jeho práci. Svou službou přispěl nejen k rozvoji profesionálního sboru, ale také všech jednotek sborů dobrovolných hasičů v kraji.

Jirko, děkujeme…

Sdílet